Vágólapra másolva!

A NOB visszafogottan ünnepli az Olimpiai Napot<br/>

Június 23-a szerte a világon Olimpiai Nap, mivel pontosan 104 évvel ezelőtt Párizsban Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére ült össze a "Kongresszus az olimpiai játékok felújítására" elnevezésű tanácskozás.

Az ünnepnap sem lehet mentes azonban napjaink problémáitól, s ezt jelzi: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szokásos évi nagy estélye helyett szerdán a sportdélutánt követően csak kerti sütés szerepel az olimpiai napi programban.

Az egyik, meg nem nevezett NOB-vezető elmondta, hogy a döntés meghozatalakor elsősorban a költségkímélést tartották szem előtt, de azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy a korrupciós botrányok miatt a közvélemény várhatóan nem nézné jó szemmel a nagy mulatozást.

Ugyanakkor cáfolta a lausanne-i kiadású Le Matin újságnak azt az értesülését, mely szerint Juan Antonio Samaranch már hónapokkal ezelőtt elhatározta, hogy nem lesz nagy estély. A cikk szerint a NOB-elnök azért döntött így, mert felbosszantották a svájci lapok korrupciós ügyeket firtató cikkei és támadásai.

Az elmúlt években megrendezett estélyekre általában több száz személyt hívtak meg, szerdán este azonban csak NOB-vezetők és -alkalmazottak, családtagok, valamint néhány barát vesz részt az ünnepnapi programon.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom honlapja