Vágólapra másolva!

Atlanta: megvették a szavazatokat?<br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai nem képviselnek egységes álláspontot azzal kapcsolatban, hogy történtek-e visszaélések az 1996-os nyári olimpia helyszínének kijelölése előtt.

Az atlantai játékok szervezői pénteken elismerték, hogy NOB-tagok gyermekeinek iskolai ösztöndíjakat ajánlottak fel. Ugyanakkor tagadták, hogy a 2002-es Salt Lake Cityben sorra kerülő téli olimpia szervezőihez hasonlóan pénzért vásárolták meg a szavazatokat.

- A kandidáló városok túl sok pénzt költenek a pályázatra, ezért aztán mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a befektetésük megtérüljön - mondta nyilatkozatában Mary Glen-Haig, angol NOB-tag. - Sajnos vannak a NOB-on belül is olyan emberek, akik nem tudnak ellenállni a pénz csábításának és megfelelő összeg vagy ajándék esetén készek a szabályok megszegésére.

Jacques Rogge, a NOB végrehajtó bizottságának belga tagja szerint az atlantai szervezők ajándékokkal igyekeztek szavazatokat szerezni.

- Mindenki pontosan tudja, mi történt, csak senki sem hajlandó beszélni róla. Sajnos a szabályaink nem egyértelműek, és ezzel mi adunk lehetőséget a visszaélésekre - mondta a sportvezető. - Az atlantai szervezők ajándékokkal kedveskedtek azoknak, akik ezt engedték.

Mario Pescante, olasz NOB-tag úgy gondolja, hogy a helyzet egyértelmű, az atlantai szervezőket kell felelősségre vonni.

- Miért a NOB-ot bírálják az atlantai pályázók szavazatgyűjtési módszerei miatt? Érdekes módon, csak a NOB-tagokat támadják az amerikaiak magatartása miatt - bosszankodott Pescante. - Ki kell hallgatni a szervezőbizottság munkatársait és a bizonyítékok bemutatását követően felelősségre lehet vonni őket.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom websiteja