Vágólapra másolva!

Nem épülnek az athéni olimpia létesítményei<br/>

Péntektől Athénban ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága. A testület eredetileg Baden-Badenben tanácskozott volna, azonban a 2004-es athéni nyári olimpia előkészületei körül felmerült nehézségek miatt a vb tagjai a görög fővárosban találkoznak.

A bennfentesek szerint a görögök azért kapták meg a rendezés jogát Rómával szemben, mert a pályázati anyagukban az szerepelt: a leendő versenyhelyszínek 75 százaléka már készen áll, a többi pedig 2002-ig felépül. Közben azonban kiderült, hogy a meglévő létesítmények is felújításra szorulnak, az újak építése pedig még nem kezdődött el, mert a szervezőbizottság (ATHOC) nem tudott megegyezni a város vezetésével arról, kit bízzanak meg a munka elvégzésével. A viszony annyira elmérgesedett Athén elöljárói és az ATHOC között, hogy a polgármesteri hivatal saját szervezőbizottságot hozott létre.

A szembenálló felek abban bíznak, hogy a NOB végrehajtó bizottsága eldönti, kivel építtessék fel az új létesítményeket.

- Mindannyiunknak az az érdeke, hogy végre kezdődjön el az érdemi munka. Remélem, görög barátaim nem gondolják komolyan, hogy én mondom meg, melyik vállalkozó újítsa fel az Olimpiai Stadiont - nyilatkozta Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke.

A végrehajtó bizottság ülésének központi témája a doppingellenes ügynökség feladatkörének pontosítása, költségvetésének megvitatása lesz. A NOB 25 millió dollárt különített el a szervezet munkájának támogatására.

Időközben bejelentették, hogy olivakoszorú lesz a 2004-es athéni nyári olimpia emblémája. A szervezők ezzel is szeretnék szimbolizálni, hogy a játékok visszatértek a gyökerekhez, ugyanis az ókori olimpia győztesei is ezt kaptak.

Az olivakoszorús logót, amelynek kék háttere van, 690 pályázat közül választották ki a görög szervezők. Az athéniak szerint ez az embléma jól reprezentálja a várost, a békét, az élet körforgását, az eget, valamint a görög tengervidéket.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom websiteja