Vágólapra másolva!

Loboghatnak az abók zászlók sydneyben<br/>

Helyi lapértesülés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozzájárul ahhoz, hogy a jövő évi sydneyi játékokon ausztrál kérésre ne csak a rendező ország lobogóját vonják fel, hanem a kontinens őslakosainak számító abók zászlóját is.

A The Weekend Australian című lap szerint a NOB képviselői hajlandónak mutatkoztak a kérés megfontolására, amikor Athénban találkoztak Michael Knighttal, a szervezőbizottság (SOCOG) első emberével. Az újság azonban hozzátette azt is, hogy magánbeszélgetéseken a NOB-vezetők már áldásukat adták a szervezet történetében eddig példa nélküli lépésre, amelynek Ausztrália esetében gesztus értéke lenne az őslakosok felé. A gondot elvben az jelentheti, hogy az olimpiai charta csak a rendező, illetve részt vevő nemzetek lobogóját engedi felvonni az ötkarikás helyszínek közelében.

A SOCOG terveiben az szerepel - írja az ausztrál lap -, hogy az abók (továbbá a Torres-szoros szigetlakóinak) zászlaját hat központi helyen húzzák majd fel: a fő stadion mellett húzódó Olimpiai sétányon, a lovasközpontban, a Darling-kikötőben, a turisták által kedvelt The Rocks nevű környéken, a híres Operaháznál, valamint a Homebush-öbölnél, ahol az abók kézművesremekeit állítják ki.

Az újság azt is tudni véli, hogy a NOB beleegyezett egy másik precedens értékű változtatásba is: eszerint a 2000-es olimpiát John Howard miniszterelnök fogja megnyitni, nem pedig Ausztrália hivatalos államfője, II. Erzsébet brit királynő.

(MTI)

Ajánló:

A milleneumi olimpia honlapja