Vágólapra másolva!

Samaranch nem felel a kongresszus előtt<br/>

Nem megy el Juan Antonio Samaranch, Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az Egyesült Államok kongresszusának meghallgatására, ahová pedig október 14-én várták, hogy az 1996-os atlantai ötkarikás játékokkal kapcsolatos esetleges vesztegetési kísérletek ügyében meghallgassák.

Samaranch a NOB végrehajtó bizottságának athéni ülésén vasárnap elmondta: levelet küldött az amerikai kongresszus illetékeseinek, amelyben közli, szívesen áll a testület rendelkezésére, ha a NOB küldöttei a reformtörekvések mellett szavaznak. Az elnök szerint akár még ebben az évben sor kerülhet meghallgatására.

A NOB elnöke a szervezet két amerikai tagját, Anita De Frantzot és Jim Eastont kéri meg, hogy jelenjen meg helyette az Egyesült Államok kongresszusa előtt.

- A NOB tejes együttműködésre törekszik annak érdekében, hogy a vesztegetési ügyek soha többé ne ismétlődjenek meg - mondta Samaranch. - Éppen a visszaélések letörése a célunk, ennek megfelelő jogszabályokat kívánunk kidolgozni és életbe léptetni.

Az elnök hozzátette, hogy a december 11-12-i NOB-közgyűlés után hajlandó a kongresszus elé állni, de csak tolmáccsal, hogy "félreértések még véletlenül se forduljanak elő".

Samaranch később azt is megjegyezte, hogy nem csak az október 14-i kongresszusi, hanem az áprilisra tervezett szenátusi meghallgatáson sem kíván résztvenni.

A NOB és a görög sportminisztérium szeretné, ha 2004-től négy évente megrendeznék az Olimpiai Ifjúsági Fesztivált, ahol többezer fiatal számára tartanának sportversenyeket, valamint tanulmányi és művészeti programokat. A tervek szerint az első ilyen eseményre a görögországi Olimpia romvárosban kerülne sor. Az ügyben a végső döntést a NOB végrehajtó bizottsága mondaná ki a jövő évben.

(MTI)