Vágólapra másolva!

A németek szerint illúzió a doppingellenes ügynökség<br/>

Helmut Digel, a Német Atlétikai Szövetség (DLV) elnöke szerint nincs reális esély arra, hogy a tervezett doppingellenes ügynökség a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elképzeléseinek megfelelően végezze munkáját, azaz a világ összes sportolóját bármikor, bárhol ellenőrizhesse.

- Más sportágak nevében természetesen nem tudok nyilatkozni, de az atlétikában a NOB elképzelései az illúziók kategóriájába tartoznak - mondta a DLV elnöke Tübingenben, ahol egy a sportújságírók és a doppingoláson ért versenyzők kapcsolatát tárgyaló szakmai fórumon vett részt. - Világszerte 40 ezer sportoló küzd azért, hogy tagja legyen annak a tízezres csoportnak, amely ott lehet a 2000-es sydneyi nyári olimpián. Ha közülük mindenkit csak kétszer ellenőriznének, már az is 80 ezer vizsgálatot jelentene, melyek mindegyike 500 márkába kerülne.

A sportvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a sportolók többségét csak a versenyeken, legjobb esetben az események előtt pár nappal lehet ellenőrizni.

- A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetségnek 207 tagországa van, de csak 22-ben kötelesek a sportolók bejelenteni, hogy hol edzőtáboroznak - hangsúlyozta Digel. - A többieket hetekig kell keresni, mivel azonban ez nem kevés pénzbe kerül, a doppingellenőrök rengeteg helyre el sem utaznak, és csak azokhoz mennek el, akik a szabályoknak megfelelően megadják az edzőtáboruk címét is.

Digel úgy vélte, több országban a politikai vezetés is igyekszik a doppingügyeket eltitkolni. A DLV-elnök példaként Kubát említette.

- Fidel Castro levele, mellyel az államfő a Pánamerikai Játékokon lebukott olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Javier Sotomayort akarta megvédeni, egyszerűen arcátlanság volt - hangoztatta az 55 éves sportvezető. - Soha nem találkoztam még annyi hazugsággal, mint Castro írásában. Amíg a politika nem támogatja a doppingellenes törekvéseket és nem sikerül minden országgal megértetni, hogy a sportszerűség mellett a sportolók élete is veszélybe kerül a tiltott szerek fogyasztása következtében, addig nem lehet olyan szervezetet létrehozni, amely eséllyel veheti fel a harcot a dopping ellen.

(MTI)

Korábban:

A Pánamerikai Sportszervezet (ODEPA) megvédte saját orvosi bizottságát a többek között Fidel Castro kubai államfő által is hangoztatott vádak ellenében, amelyek szerint manipulációnak esett áldozatául a karibi szigetország több sportolója, köztük a férfi magasugrás világcsúcstartója, Javier Sotomayor is, amikor a nyári winnipegi Pánamerikai Játékokon pozitív lett a doppingtesztje.