Társoldalunk:

Teljes a káosz a sydneyi jegyek körül

Az olimpiai belépőjegyek elosztása egyre mélyebb válságba taszítja az ausztrál rendezőbizottságot (SOCOG). A jegyigénylőknek mintegy egynegyede "üreset markolt" a sorsolással végrehajtott elosztásban, egy másik jelentős hányada pedig csak egy kis részét, többnyire töredékét kapta meg annak, amit kért.

Most majd következik az eddiginél is bonyolultabb felvonás: visszafizetni a pénzeket azoknak, akik hoppon maradtak, és súlyos dollárezreket fizettek ki előre.

Végre azt is nyilvánosságra hozták, hogy milyen szempontok alapján történik a jegyek elosztása. Az ausztrál nézőknek az összes belépők 36,5 százalékát tették félre, míg a nemzeti olimpiai bizottságoknak, valamint a külföldi nézőknek 8 százalék jut. Jelentős, 15,5 százaléknyit szánnak iskoláknak, társadalmi és jótékonysági szervezeteknek, s 11 százalékot kapnak az ausztrál szponzorok.

Nem okozott semmilyen meglepetést, hogy az úszóversenyek jegyei a legkeresettebbek: mind egy szálig elkelt az összesen 82 125 darab belépő. A nyitó- és záróünnepségre sem maradt egy belépő sem, és hasonló módon már minden jegy elfogyott a kerékpárversenyekre, a díjugratásra és az összes tornaeseményre. A többi sportágra még van bőven jegy, és ezekre most egy második hullámban lehet "pályázni", természetesen ismét a jegyárak előzetes befizetése mellett.

Azoknak, akik a magyar sikersportágakat a helyszínen kívánják megtekinteni, jó hír: rengeteg jegy van még a vízilabdára, vívásra, öttusára és kajak-kenura. A házigazdákat a jelek szerint nem izgatja túlzottan a birkózás sem: az 58 400 jegyből még majdnem 45 ezer keres gazdát. Főleg a kötöttfogású, azaz a görög-római birkózással szórakozik a helyi sajtó, mert - írják - egyesek azt hiszik, hogy ennek keretében majd egy görög meg egy olasz emigráns fog egymásnak esni a porondon.

(MTI)