Vágólapra másolva!

A NOB kiáll a környezetvédelem mellett<br/>

Rio de Janeiróban befejeződött a NOB harmadik környezetvédelmi világkonferenciája. Szemben a két évvel ezelőtti, Kuvaitban rendezett hasonló tanácskozással, amelyen 45 ország olimpiai bizottsága vett részt, most 92 szervezet küldte el képviselőit, s ez is jelzi, hogy a környezetvédelemnek a sportban is nő a jelentősége.

Schmitt Pál, a NOB környezetvédelmi bizottságának - és egy személyben a világkonferencia - elnöke elmondta: "Hasznos, sikeres volt a tanácskozás, amelyen az ENSZ különböző szervezetei, valamint 19 nemzetközi sportszövetség is képviseltette magát".

Az egyetlen napirendi pontként az 1992-ben kidolgozott Agenda XXI. akcióprogram sportban történő alkalmazásáról tárgyaltak. Az akció célja a környezet fokozott mértékű fenntarthatósága a jövő században élők érdekében.

A tanácskozáson számos javaslat hangzott el, hiszen világszerte hetente több tízezer sporteseményt rendeznek, több millió a sportlétesítmények száma, s ha a rendezők és tulajdonosok gondolnak a környezet védelmére, ez már rendkívüli hozzájárulást jelenthet a világméretű akció sikeréhez.

Az olimpiai játékok házigazdái számára már környezetvédelmi szabályokat írnak elő, amelyeket Lillehammerben és Naganóban be is tartottak. De Sydney, Salt Lake City és Athén - a három soron következő ötkarikás esemény színhelye - is csak bizonyos feltételek teljesítésével kapta meg a rendezés jogát. Ennek lényege: az olimpia lebonyolítása semmiképpen se okozzon károkat a környezetben.

Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy az egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozatban olyan feladatokra hívták fel a sportvilág figyelmét, mint az energiával és vízzel való takarékoskodás, a légszennyezés elkerülése, a nagy rendezvények közlekedésének megszervezése, a hulladék és szemét kezelése, a zajártalom csökkentése s a visszahasznosítható, újrafelhasználható anyagok előtérbe helyezése.

A világkonferencián fontos tényezőként emelték ki a nevelés kérdését: a sportban érdekelteket tudatos környezetvédelemre kell ösztönözni, s ebben a világsztárok, az olimpiai bajnokok jó példával járhatnak elöl. Szorgalmazzák továbbá, hogy valamennyi nemzeti olimpiai bizottság, nemzetközi sportszövetség alakítsa meg környezetvédelmi bizottságát.

(MTI)