Vágólapra másolva!

Schmitt Pál jelölteti magát NOB-elnöknek<br/>

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöke egy kölni nyilatkozatában megerősítette, hogy 2001-ben, Juan Antonio Samaranch mandátumának lejártakor szándékában áll harcba szállni a NOB-elnöki tisztért.

- Igen, egyike leszek a három-négy pályázónak, és bár mi nem jelölhetjük önmagunkat, azért készülök a feladatra - nyilatkozta Schmitt Pál a sport- és szabadidős létesítmények nemzetközi egyesületének (IAKS) kongresszusi megnyitóján, hozzátéve: egyenlő esélyt ad magának a belga Jacques Rogge-gal, az ausztrál Kevan Gosperrel és a kanadai Richard Pounddal. - A NOB mind a négy hivatalos nyelvét beszélem, és hosszú ideje elnöke vagyok a Magyar Olimpiai Bizottságnak is. Nem kérkedésből mondom, de annak idején olimpiai bajnoki címeket is nyertem.

Schmitt Pál a NOB környezetvédelmi bizottságának elnökeként a kölni kongresszus megnyitóján arra szólította fel a sportolókat, hogy ők is érezzék magukat felelősnek a természeti értékek megóvásában. Szerinte a versenyzők, mint "zöld diplomaták", a jövőben egyre komolyabb szerepet tölthetnek be a tiszta környezetért folytatott küzdelemben.

A MOB-elnök - a sport és a kultúra mellett - egyenesen az ötkarikás mozgalom harmadik tartópillérének nevezte a környezetvédelmet. Példaként felhozta az 1994-es lillehammeri téli játékokat, és a minta követésének jegyében arra kérte az építészeket, a leendő finanszírozókat és a civil egyesületeket, hogy a sportcéloknak megfelelő, egyúttal esztétikus és természetbarát létesítményeket hozzanak létre a jövőben.

A NOB és az IAKS hetedik alkalommal adományozott aranyérmeket példa értékű sport- és szabadidős alkotásokért. Az idei díjakat Sydney, Nagoja és a felső-bajorországi Hohenpolding kapta.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom helye a weben