Vágólapra másolva!

Reformjavaslatok a NOB-2000 tanácskozásán<br/>

Szombaton elkezdte tanácskozását Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 80 tagú reformbizottsága, a NOB-2000. A testület feladata a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia kapcsán kirobbant korrupciós botrány után a NOB hitelének, tekintélyének visszaszerzése. A küldöttek két nap alatt 50 javaslatot vitatnak meg.

A NOB-2000 tagja Schmitt Pál is, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A reformbizottságban 36 nem NOB-tag is dolgozik, akiket felkértek erre a munkára. Így került be a NOB-2000-be - többek között - Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és Butrosz Gali egykori ENSZ-főtitkár is.

A tanácskozás képviselői egyhangúlag elfogadták azt a javaslatot, hogy a NOB valamennyi tagországa részére tegyék kötelezővé a nyári olimpiákon való részvételt.

A NOB-tagság felső korhatárát a korábbi 80-nal ellentétben 70 évben jelölték meg. Nem sikerült egyezségre jutni a NOB-elnökség periódusával kapcsolatban. Az egyik csoport nyolc év után kötelező jelleggel új elnökválasztást szeretne, a másik álláspont szerint a tagok dönthetnek úgyis, hogy újabb négy évvel meghosszabbítják az elnök megbízatását.

A NOB-nak legfeljebb 115 tagja lehet, akik közül 15 mandátumot kapnának a sportolók, 15-öt a nemzeti olimpiai bizottságok és nemzetközi sportági szövetségek elnökei. Az új tagok felvételére egy hét tagú bizottság tesz majd javaslatot, amit a végrehajtó bizottság jóváhagyása után a teljes ülésnek is el kell fogadnia.

A 2000-es sydneyi olimpia után maximálni kívánják a résztvevők számát: a 2004-es athéni nyári játékokon tízezer sportoló 280 versenyszámban mérhetné össze erejét. Sydneyben 10 300 induló között 300 aranyérmet osztanak szét.

A reformbizottság javaslatai akkor emelkednek jogerőre, ha a NOB december 11-12-i teljes ülésen a küldöttek is elfogadják.

(MTI)

Ajánló:

A NOB honlapja