Vágólapra másolva!

Új NOB az új ezredévben<br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága tavasszal titkos voksolással szavazott bizalmat Samaranch elnöknek, s a hétvégi rendkívüli ülésen a reformjavaslatokat is elfogadta, az elnök mellé állt, így az ötkarikás mozgalom nemzetközi csúcsszerve a XXI. században új utakon indulhat el.

Schmitt Pál, a NOB alelnöke elmondta: lényegében csak a tagok jogait, lehetőségeit korlátozó javaslatok körül alakult ki vita. Így például a korhatártémában, valamint a pályázó városok látogatásának tiltásával kapcsolatban több, mint félszázan fejtették ki véleményüket.

A megújulás egyik biztosítéka lehet, hogy a NOB végrehajtó bizottságából búcsúzó tagok megbízatásuk lejárta után az eddigi egy esztendővel szemben csak négy év múlva pályázhatnak újra. Ez a vezérkarban teljes felfrissülést jelent. Ugyanez vonatkozik a sportolók bevonására is: tíz, jelenleg még aktív sportoló lett a NOB tagja, akiket társaik választottak meg annak idején Atlantában, illetve Naganóban.

A reformok a szervezet teljes nyitottságát, nyíltságát is biztosítják. Az eddigi szigorúan titkos üléseket zártláncú televíziós közvetítések révén a sajtó képviselői is figyelemmel kísérhetik. További fontos változás, biztosítandó a nyilvánosság kontrollját: a NOB pénzügyi helyzetéről félévenként jelentést tesznek közzé.

Ami a pályázó városok kiválasztását illeti: a 2008-as nyári játékok házigazdáját az eredeti tervek szerint 2001. júliusában Moszkvában választják ki. A pályázóknak rövidesen hivatalosan jelentkezniük kell, jelenleg 14 város érdeklődik a rendezés iránt. Közülük a NOB végrehajtó bizottsága választja ki a legjobban felkészülteket. Ezeket látogatja meg a szemlebizottság, majd jelentésük alapján a végrehajtó bizottság három-négy várost jelöl, s csak ezek pályázata kerül a teljes ülés elé.

Schmitt Pál a hétvégén Makaóba utazik, ahol a Kínai Népköztársasághoz történő csatlakozási ünnepségen képviseli a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. További feladata: az új tagokat, mint protokollfőnöknek, neki kell felkészíteni a tagsággal együttjáró kötelezettségekre, feladatokra.

(MTI)

Korábban:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i közgyűlésének második, befejező napján elfogadták a reformbizottság által előzőleg kidolgozott 50 javaslat vasárnapra maradt összes pontját, köztük az egyik leghangsúlyosabbat, amely eltiltotta a szervezet tagjait attól, hogy a jövőben meglátogassák az olimpiai rendezésre pályázó városokat.