Társoldalunk:

Jordan edzőt vált, a játékospiac beindul

Michael Jordan első embere beköszönt a Washington Wizardsnál. A fővárosi klubnál január 20. óta résztulajdonos és szakmai igazgató Jordan magyar idő szerint kedden hajnalban Darrell Walkert nevezte ki a Wizards vezetőedzőjének. A Denver és az Orlando nagyszabású játékoscseréről kötött üzletet.

Fotó: Reuters

Walker köszöni, Jordan szívesen adja
Walker, aki a CBA Atlanti csoportjának utolsó helyén szerénykedő Rockford Lightning csapatát (emlékezhetünk, Dávid Kornél is megfordult ott) hagyta ott a Varázslók kedvéért, eredetileg csak segédedző lett volna, de a Golden State Warriors nem engedte el Rod Higginst, Jordan első kiszemeltjét. "Szerencsétlen helyzet" - reagált Jordan. "De Rod csak egy volt a jelöltek közül. Darrell volt a másik."

Walker, aki 1987 és '91 között játszott Washingtonban, Jordan csapattársa volt a Chicago Bullsnál 1992-93-ban, és azóta is barátok maradtak. Tízéves játékos-pályafutása után, melynek során akaratos, védekező szemléletű játékosnak ismerték, edzőként 1996-ban mutatkozott be a Toronto Raptorsnál, ahol másfél év alatt 41-90-es győzelem-vereség mutatót hozott össze. "Nagyon örülök ennek a lehetőségnek" - mondta Walker, aki először kedden este, a Cleveland ellen meccselhet. "Valóra vált az álmom. Hiszem, hogy megfordíthatom a csapat sorsát, nem hinném, hogy húsz-harminc meccset nyernénk egyhuzamban, de küzdeni fogunk, rámegyünk az ellenfélre, és jól fogjuk magunkat érezni a pályán." Walker olyan csapatot vesz át, amelynek négy év alatt öt edzője volt, és tizenkét esztendeje nem nyert egyetlen playoff-meccset sem. Jordan nagyon jó véleménnyeI van róla, de csak a szezon végéig kötöttek vele szerződést. "Amennyiben az eredmények igazolják őt, az év végén szerződést hosszabbítunk vele és a játékosokkal is" - mondta Jordan. "Azonban ha változtatnunk kell, változtatni fogunk. Nem garantálhatok senkinek semmit, amíg rá nem léptünk a helyes útra."

Rossz nyelvek szerint az edzőváltás hátterében David Falk áll, aki nemcsak Jordan, de két Wizards-sztár, Rod Strickland és Juwan Howard ügynöke is. Állítólag Őlevegősége első hivatali percétől kezdve éreztette Gar Hearddel, a Wizards volt edzőjével, hogy nincs helye a csapatnál, olyannyira, hogy Heard azt nyilatkozta, bárcsak rúgták volna ki őt azonnal, ahogy Jordan betette a lábát a Wizardshoz. Ő meg van róla győződve, hogy a "Falk-játékosokhoz" fűződő rossz viszonya miatt kellett távoznia.

Fotó: Reuters

Strickland (fehérben) Reggie Millerrel
birkózik. Az Pacers ellen nyert a Wizards
Strickland és Howard valóban többször összeugrott Hearddel (akinek a hároméves szerződéséből hátralévő két évét kell kifizetni most Jordanéknek), legutóbb január 11-én, a Milwaukee ellen kétszeri hosszabbítás után 130-129-re vesztett meccs után, amikor az egymással üvöltöző Heardöt és Howardot szinte szét kellett választaniuk a segéderőknek. Jordan azzal indokolta a leváltását, hogy Heardöt nem tisztelik már a játékosai. "Amikor csalódott vagy, van, hogy rossz irányba tapogatózol" - mondta Jordan. "Heard azt hiszi, David Falk beszélt rá, hogy váltsam le, de teljes tévedésben van. Nagy tudású edzőnek tartom, de egyszerűen nem tisztelik őt a játékosok, és ez már azelőtt kialakult, hogy én idekerültem."

Heardöt a Wizards általános menedzsere, Wes Unseld menesztette szombat este, közvetlenül a Cleveland Cavaliers elleni győzelmet követően, pedig már nem ő a felelős a személyi ügyekért. Jordan ugyanis éppen Atlantában volt a Super Bowlon, és nem is nagyon örült, hogy Unseld ügyködik helyette. "Felajánlottam Wesnek, hogy csinálom én, mert végül is ez a dolgom" - mondta MJ. "Erre Wes azt felelte: én vettem fel, én is rúgom ki. Oké, mondtam, de ez volt az utolsó alkalom, ezentúl én intézem a felvételeket és az elbocsátásokat is."

Hétfőn egyébként Jordan és a Wizards újonc játékosa, Laron Profit egy-egyezett az edzőteremben, Jordan 2-1-re nyert.

Fotó: Reuters

Derek Harper (fehérben) 16 teljes
szezont húzott le az NBA-ben
Beindult a játékospiac az NBA-ben. A Chicago Bulls leigazolta Chris Carrt a szezon hátralévő részére, a Cleveland Cavaliers pedig (ahonnan a Dávid Kornéllal együtt távozó Mark Hendrickson a CBA-s La Crosse Bobcatshez szerződött) tíznapos kontraktust kötött Pete Chilcutt-tal. A Dallas Mavericksnél gazdasági ügyekért felelős alelnökké nevezték ki Derek Harpert, miután a veterán hátvéd bejelentette visszavonulását. Harper a Dallasnál töltötte karrierje nagy részét, de szerepelt az Orlandónál és a Lakersnél is, és a Detroit játékosaként hagyta abba a profi kosárlabdázást.

Az Orlando Magic már a jövőt tervezi. Hétfő este egy öt játékost érintő csereügyletről állapodtak meg a Denver Nuggetsszel: odaadják a csatár Chris Gatlinget és a francia hátvéd Tariq Abdul-Wahadot (valamint egy jövőbeli első körös draftjogot és egymillió dollár körüli készpénzt) a csatár Ron Mercerért, a hátvéd Chauncey Billupsért és a '97-ben éppen a Magic által draftolt Johnny Taylorért.

Fotó: Reuters

Mercer: Most eladtok, vagy mi?
A Magic általános menedzsere John Gabriel Gatlinggel és Abdul-Wahaddal a Phoenix Suns elleni vereség után közölte a hírt. "Üzlet" - reagált Gatling, aki a szezon előtt került Milwaukee-ból, Danny Manningért cserébe Orlandóba. "Kihajtottam a lelkemet a pályán, aztán megmondták, hogy eladtak. Nem baj, érdekel az ügy, Denverben fiatal csapat van, akik szintén nyerni akarnak." Gatling 10 pontot és 5 lepattanót szerzett 25 perc alatt a Suns ellen, míg Abdul-Wahad 19 ponttal, hat lepattanóval és három gólpasszal segítette az Orlandót, amelynek a célja az üzlettel, hogy 18 milliós helyet akar teremteni a fizetési sapka alatt a szezon végre, hogy két szabadügynököt igazolhasson maximális fizetéssel. Miheztartás végett: a San Antonió-i Tim Duncan, a detroiti Grant Hill, a torontói Tracy McGrady és a charlotte-i Eddie Jones válik "szabad prédává" a nyáron.

A Nuggets tulajdonosait az vezérli, hogy meg vannak győződve róla, hogy Mercert (aki 18,3-as pontátlaggal a klub második legjobb dobója) nem tudnák megtartani a szezon végeztével. "Mercer még tavaly nyilvánvalóvá tette, hogy ha nem kötök vele új szerződést, máshol néz majd munkát" - nyilatkozta Dan Issel, a Nuggets általános menedzsere a Denver Postnak, amely először tette közzé a hírt a website-ján.

[mécs]

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az NBA.com a washingtoni edzőváltásról