Vágólapra másolva!

21 - nyerő szám az olimpiai úszócsapatnak?<br/>

Az elmúlt olimpiákon rendkívül eredményesen szereplő úszók várhatóan Sydneybe is nagy csapattal utaznak, bár a nehezebbik szintet eddig csak négyen, a könnyebbiket pedig további tizennégyen teljesítették a huszonegy fős keretből.

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége novemberi ülésén 21 fős névsort hagyott jóvá. A listán szereplők közül a világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes (100 és 200 m mell), valamint Risztov Éva (200 m pillangó), illetve Gáspár Zsolt (100 m pillangó) és Czene Attila (200 m vegyes) már rendelkezik a FINA által megszabott A szintnél jobb idővel, vagyis az érintett számokban akár két magyar is indulhat - ha még valaki megfelel a szigorú követelménynek. (Risztov kivételével mindannyian már az első lehetséges alkalommal, az augusztusi isztambuli Eb-n produkálták a szükséges eredményt.)

A további 21 egyéni számból kettő-kettő üres a férfiaknál és a nőknél is: ezekben még senki nem érte el az egy versenyző indítására jogosító, amúgy jóval gyengébb B szintet sem. Bár a nevezési határidő 2000. augusztus 25-e, Kiss László szövetségi kapitány már a június 1-4. közötti országos bajnokság után kihirdeti az olimpiai csapatot (amelyet aztán a MOB-nak kell szentesítenie), hogy a legjobbak nyugodtan készülhessenek a sydneyi küzdelmekre (szeptember 16-23.). Komoly változás utána nem várható, a július eleji helsinki Eb-n csak azok lesznek ott, akiket ez nem hátráltat a felkészülésben.

Magyar földön már csupán a március 18-19-i felkészülési versenyen, illetve az ob-n lesz lehetőség a szintek teljesítésére. Az Amerikában tanulók (köztük a kétszeres rövidpályás VK-győztes Szabados Béla) a március legvégén sorra kerülő US Opent is választhatják az első budapesti viadal helyett. Külföldön négy olyan erőpróbára kerül sor április 28-tól egy hónapon belül (Bécs, Athén, Monte-Carlo, Barcelona), amelyeken - különböző összetételben - Kiss László csapata is elindul.

A B szint egyébként nem jelenti automatikusan a sydneyi utat - a szövetség ugyanis annál jobb időkhöz köti a nevezést -, másfelől néhány "sűrűbb" számban igencsak össze kell szedniük magukat az olimpiára pályázóknak: Kovács Ágnes A szintjei miatt például Kovács Krisztina is kénytelen megúszni a jobbik időket, hogy ott lehessen a mellúszó számokban. De ugyanez a helyzet férfi mellen is: Güttler Károly, Bessenyei Tamás és az eddig még a B szinttel is adós, atlantai aranyérmes Rózsa Norbert éles vetélkedése várható.

A tervek szerint három váltó képviseli Magyarországot Ausztráliában: a két 4x100-as vegyes váltó már Isztambulban jogot szerzett a részvételre, a 4x200-as férfi gyorsváltónak azonban ez még hátravan. Mindegyikbe hat-hat versenyző nevezhető.

Összességében az valószínű, hogy a Szöulban (4 aranyérem) és Barcelonában (5) még 13-13 fős magyar csapat inkább a 20 tagú atlantai (3) úszóküldöttséghez hasonlít majd létszámban.

(MTI)

Ajánló:

A magyar úszósport "nemhivatalos" honlapja