Társoldalunk:

Az atlétika kapja a legtöbb pénzt

A NOB végrehajtó bizottságának tájékoztatása szerint az idei nyári olimpia televíziós és marketing jogainak értékesítéséből - szokás szerint - az atlétika részesedik a legnagyobb arányban: a nemzetközi szövetség (IAAF) várhatóan több, mint 17 millió dollárt kap majd.

Fotó: Reuters

A játékok legfőbb látványossága
az atlétika. A képen az utolsó
olimpiájára készülő Szegej Bubka
A NOB végrehajtó bizottságának és a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) lausanne-i közös ülésén elhangzott: a bevételek jelentősen emelkednek az atlantai olimpiához képest. A televíziós jogdíjakból 57, a marketinggel kapcsolatos tevékenység értékesítéséből 127, összesen 82 százalékkal több bevétel várható, mint 1996-ban.

Atlantában az összes nyári olimpián szereplő sportág nemzetközi szövetsége 2,177 millió amerikai dollárral részesült a televíziós jogdíjakból, Sydneyben ez az összeg 3,168 millió lesz. A marketing jogok értékesítéséből befolyó pénzt viszont differenciáltan osztják majd szét a szövetség nagysága, "hírneve", a sportág népszerűsége, nézettsége, az események látogatottsága alapján.

A NOB öt kategóriát állított föl. Az első csoportban egyedül az atlétika szerepel, a szövetség 17,668 millió dollárra számíthat. A második kategória sportágai - a kosárlabda, a kerékpár, a labdarúgás, a torna, az úszás, a tenisz és a röplabda - 8,168 millió dollárt kapnak. A legutolsó csoportba a tekvondó és a triatlon kapott besorolást (3,668 millió).

(MTI)

Ajánló:

Az atlétikai szövetség honlapja