Vágólapra másolva!
Százhetven-száznyolcvan magyar sportoló utazik a sydneyi olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság két évvel ezelőtti célkitűzése szerint a pontversenyben 12-15. helyen kellene végeznie a csapatnak, s a delegáció vezetője, Molnár Zoltán úgy látja, ma is reális ez a cél. Az érmekre nincs hivatalos becslés, de a visszafogott jóslatok szerint is 20-21 érem, köztük 5-6 arany van a csapatban.

Hét turnusban utazik a magyar olimpiai csapat Sydneybe: az első augusztus 15-én indul, a legnagyobb csoportot, mintegy 170 főt - kísérőkkel, újságírókkal együtt - szeptember 12-én viszi a Malév különgépe. Az utaztatás másik légitársasága a Lauda Air. Vissza is több csoportban jönnek a sportolók, illetve kísérőik, a bajnokokat is szállító, úgynevezett "aranygép" október 3-án érkezik Budapestre.

Molnár Zoltán csapatvezető lapunknak elmondta, hogy június 3-án lesz az ünnepélyes eskütétel, de a végleges, a név szerinti nevezést csak szeptember 1-jén adják le, mivel az atlétikában akkor fejeződnek be a kvalifikációs küzdelmek.

A tervek szerint 170-180 sportoló utazik és 70 hivatalos kísérő - edzők, orvosok, gyúrók, sportvezetők -; a jelenlegi keretben 178 versenyző szerepel, és még legalább tíz bekerülhet, de a hivatalos szintet már elérők közül néhányan nem utaznak. Az atléták közül például a becslések szerint akár ötvenen is teljesítik a nemzetközi szintet, de a hazai szövetség szigorúbb mércét állított fel, így várhatóan 30-35-en lesznek ott az olimpián.

"Ha az íjászok is megkapják a szabadkártyát, 25 sportág képviselteti magát a csapatban" - mondta Molnár Zoltán. A MOB korábban úgy becsülte, hogy körülbelül 150 ponttal Magyarország a 12-15. helyen végezhet a nemzetek közötti hivatalos pontversenyben. "Ez a célkitűzés most is reálisnak tűnik" - jegyezte meg a csapatvezető. Hogy hány érmet hoznak haza a versenyzők, arra senki sem tippel, de az óvatos becslések szerint is 20-21 éremre lehet számítani, köztük legalább öt-hat aranyra. "Hiszen igaz, hogy némelyik, korábban éremhalmozó sportágunk meggyengült - tette hozzá Molnár -, de benne van az igen jó eredmény például a kajak-kenuban, a vízilabdában, az öttusában, az úszásban, a vívásban, az atlétikában, a sportlövészetben, a tornában, az ökölvívásban, a kézilabdában, a sportlövészetben."

Kósa Tamás

(Magyar Hirlap)