Társoldalunk:

Brand és Francis megosztoztak az Év újonca-díjon

A masszív Elton Brand és a fürge Steve Francis között nem tudott dönteni a szavazóbrigád: fejenként 58 vokssal, közösen vehették át az 1999/2000-es szezon legjobb újoncának járó trófeát. Brand, a Chicago Bulls erőcsatára az 1999 draft legelső játékosa volt, míg Francis, a Houston Rockets dobóhátvédje a második.

Fotó: Reuters

Brand a liga hetedik legjobb
lepattanózója
A Los Angeles Clippers csatára, Lamar Odom lett a harmadik, de nagyon lemaradva: csak három szavazatot kapott, a Cleveland Cavaliers irányítója, Andre Miller pedig a maradék kettőnek örülhetett.

A rettenetesen gyenge Bulls tagjaként a 203 centis, 118 kilós Elton Brand azon ritka újoncok közé írta fel a nevét, akik 20 pontos és 10 lepattanós gólyaévet tudhatnak magukénak: erre eddig mindössze 18-an, köztük Shaquille O'Neal és Tim Duncan voltak képesek. Brand 81 meccsen játszott a szezonban, 20,1-es pont-, 10,0 lepattanó- és 1,63 blokkátlagot hozott össze. Steve Francist a Vancouver draftolta, és még a szezon kezdete előtt továbbadta a Houstonnak, ahol 18,0-s pont-, illetve 6,6-os gólpasszátlagával a csapata legjobbja lett, és emellett átlagban 5,3 pattanót is szedett 77 mérkőzése során. Brand Michael Jordan 1985-ös elsősége óta az első Bulls-, Francis Ralph Sampson 1984-es díjazása óta az első Rockets-játékos, aki az Év újonca lett. Csapataik olyan nagyon nem használták ki újoncaik tehetségét: a Chicago 17-65-ös győzelem-vereség mutatóval a Keleti főcsoport legrosszabbja lett, míg a Houston 34-48-as mérleggel 1992 óta először maradt le a rájátszásról.

Fotó: Reuters

Francis a zsákolóversenyen is
előkelő helyezést ért el
"Kétszer beszéltünk Steve-vel a héten, és ő azt mondta, én nyerek, én meg azt, hogy ő" - mondta Brand. "Őszintén mondom, mindketten boldogok vagyunk így. Az egész pályafutásunk során összeköt majd bennünket ez a megtiszteltetés, és remélem, mi is olyan nagykövetei leszünk sportnak, mint Grant Hill és Jason Kidd."

Legutóbb 1995-ben osztoztak az újoncok a díjon: akkor a mára szupersztárrá lett Grant Hill és Jason Kidd között nem tudtak dönteni az újságírók. Dave Cowens és Geoff Petrie 1971-ben szintén közösen nyerték el a trófeát.

"Bárki megmondhatja, a drafton kiválasztva lenni nagyszerű dolog" - mondta Francis. "Most hozzáteszem: ez a díj a következő legjobb."

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A Rockets villámgyors üdvöskéje