A nagy indianai visszatérés

Az Indiana Pacers 18 pontos hátrányba került az első félidő derekén, s már úgy látszott, hamar elvesztik a New York Knicks elleni párharcot, de azután 8 pontot engedett vendégének, és 88-79-re nyert, 3-2-es vezetést szerezve összesítésben.

Fotó: Reuters

Főhősök csatája: Ewing (balra)
nyomorgatja Bestet
Travis Best csereként állt be, és 15-öt dobott playoffbeli karriercsúcsot jelentő 24 pontjából a második negyedben, 7/11-es mezőnymutatót produkálva, valamint leszedve hat lepattanót, kiosztva három gólpasszt és egyetlen labdát sem adva el. "Egyáltalán nem akartunk úgy menni New Yorkba, hogy 3-2-es hátrányban vagyunk" - árulta el Best, hogy mi motiválta. Mark Jackson, a hazaiak kezdő irányítója szintén nem teljesített rosszul: 11 pont és 7 assziszt mellett ő sem adott el labdát. Jalen Rose közben 18-at, Reggie Miller pedig 16-ot dobott, és a Pacers, amely mindössze 37%-kal dobott mezőnyből, csupán hétszer veszített el labdát.

Negyedszer ért az indianapolisi gárda a nagydöntő küszöbére, s amikor legutóbb így álltak, szintén Best lökte őket előre: 1998-ban Michael Jordannel szemben dobott egy kosarat és két büntetőt az utolsó másodpercekben, az Indianát 92-89-es győzelemhez segítve a Bulls ellen. Egy meccs kellett volna a 4-3-as győzelemhez, de a Pacers kikapott Chicagóban...

Allan Houston 25 pontjával nemcsak a Knicks, de a mezőny legjobbja lett, de hiába, a vendégcsapat az első negyedben bedobott 12 kosarat, de aztán csak 18 mezőnybeli találatuk volt összesen. Patrick Ewing is visszatért, de a sztárcenterrel a soraiban a Knicks tavaly és tavalyelőtt is kikapott tőlük (a New York mérlege 5-1 az Indiana elleni playoffmeccseken Ewing nélkül és 1-4, ha ő is játszik). A harmadik és negyedik találkozó kihagyása után a lábszárizom-húzódásból kivergődött Ewing 13 pontot és 7 lepattanót szerzett 29 játékperc alatt.

A Knicks nagyon jól kezdett, bedobta az első nyolc mezőnykísérletét, és hamarosan 22-11-re vezetett. Ewing kilencet dobott az első negyedben, mely alatt a New York 63%-os mezőnystatisztikát csinált (12/19), és a végén 15 ponttal vezetett. A második negyed elején Houston hármasával már 37-19 volt az állás, és a New York-i mesterlövész újabb triplához készülődött 30 másodperccel később. Kihagyta, és megkezdődött a Knicks vesszőfutása, melynek során 15 kísérletből 14-et kihagytak, 12,5%-os mezőnybeli pontossággal (2/16) negatív playoffbeli franchise-rekordot jelentő nyolc pontot szerezve a második menetben.

Fotó: Reuters

Rose (jobbra) beleblokkol Sprewell
kísérletébe
Latrell Sprewell, aki csupán 10 pontot dobott (4/14), az Indiana sok második esélyből dobott pontját hibáztatta a vereségért: "Rosszul csináltuk, amikor ők voltak lendületben. Megállítottuk ugyan őket, de övék lett a lepattanó, és bedobták a másodikat, vagy faultoltuk őket, és büntetőik mentek be."

A New York második menetbeli vergődése átúszott a harmadikra is, és a 45-45-ös döntetlen után a Pacers kilenc pontot dobott egyhuzamban, végül 63-51-nél (2:39 volt hátra a harmadik negyedből) a hazaiak a legnagyobb vezetésüknek örülhettek. A hatalmas fordulatot követően Houstonék már nem tudtak új erőforrásokat mozgósítani, a legkisebb hazai vezetés innentől hatpontos volt.

"csodálatosan játszottunk az első 14 percben, de aztán nem tudtuk azt a szintet hozni, amire képesek vagyunk" - mondta a New York edzője, Jeff Van Gundy. "Három alapvető dolog határozta meg a vereségünket (amellett, hogy rosszul dobtunk): 21 pontot dobtak második esélyből, volt 10 triplájuk, és a külső embereik a második félidőben nagyon elkapták a fonalat."

"Olyan helyzetbe kerültek, amelyben nagyon nehéz kosarat dobni" - mondta az ellenfélről az Indiana mestere, Larry Bird. "A védelmünk pedig elég jól szedte a lepattanókat és a rossz passzokat. Gyakran van úgy, hogy aki az elején elhúz, könnyen elveszti a meccset."

A párharc pénteken folytatódik New Yorkban. A keleti első kiemelt Pacers még sosem jutott nagydöntőbe, de most valószínűleg csak a hetedik összecsapás után örülhet ennek (ha egyáltalán...), hiszen a szériában még egy idegenbeli győzelem sem született.

Keleti főcsoport, döntő:
Indiana Pacers - New York Knicks 88-79 (17-32, 25-8, 21-15, 25-24)
Conseco Fieldhouse, 18 345 néző
Pacers: J. Rose 18/9, D. Davis 10, Smits, R. Miller 16/6, M. Jackson 11/3, cserék: Best 24/6, Perkins 7/6, McKey, Croshere 2.
Knicks: Sprewell 10, L. Johnson 4, Ewing 13, Houston 25/9, Ward 11/6, cserék: Ku. Thomas 8, Camby 5, Childs 3/3.
legtöbb lepattanó: McKey 9, illetve Sprewell, Ewing, Ward, Ku. Thomas 7-7
legtöbb gólpassz: M. Jackson 7, illetve Ward 7
mezőnydobás: 36,7% (29/79), illetve 40,0% (30/75)
büntető: 80,0% (20/25), illetve 76,5% (13/17)
labdaeladás (kapott pont): 7 (6), illetve 9 (12)
labdaszerzés: 6 (R. Miller 2, D. Davis, Smits, M. Jackson, McKey), illetve 4 (Houston, Ward, Camby, Childs)
blokk: 6 (J. Rose 2, Croshere 2, D. Davis, Best), illetve 3 (Sprewell, Ewing, Camby)
Az összetett állás: 3-2 az Indiana javára.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Korábban:

A New York csak lesett, amikor az Indiana megmutatta, milyen is a támadó jellegű kosárlabda. Nem ehhez voltak eddig szokva, nem csoda hát, hogy a hat emberét tíz pont fölött tudó Pacers már az elején 18 ponttal vezetett és végül 102-88-ra nyert a Knicks ellen a keleti főcsoport-döntő első meccsén.

Ajánlataink