Társoldalunk:

Gécsek a világranglista élén, két atlétikai magyar csúcs a hétvégén

Az elmúlt évek atlétikai eredményeinek ismeretében vasárnapig meglehetősen szomorúan böngészhettűk a kalapácsvetés idei világranglistáját, hiszen ezen felűlről lefelé haladva először a 20. helyen bukkantunk magyar névre.

Gécsek az 1998-as budapesti
atlétikai eb-n mutatott hasonló
formát
Németh Zsolt a 20. (77,07 méter), Gécsek Tibor a 21. (76,98), Kiss Balázs a 22. (76,94), Annus Adrián a 28. (75,83) helyet foglalta el. A tegnapi szombathelyi verseny után azonban legfelül már magyar név van, mégpedig Gécseké, aki 81,92 métert dobott! (Annus 77,76-tal lett második, Németh 77,06-tal harmadik.)

- Zavarta, hogy eddig csak 21. volt a világranglistán? - kérdeztük Gécseket.

- Nem tagadom, bosszantott, de az utóbbi hetek edzéseredményei alapján számítottam rá, hogy hamarosan előrelépek. Azt viszont, hogy mindjárt ennyire előre, és életem 11. legjobb eredményét érem el, nem gondoltam. Főleg a vasárnapi előzmények miatt.

- Miért, mi történt?

- Ezt a versenyt eredetileg Zalaegerszegen rendezték volna. Mi oda is utaztunk, de ott kiderűlt, hogy a dobókört két napja betonozták le, és még nem alkalmas versenyre. Tettűnk egy csillagtúrát, mert visszajöttűnk Szombathelyre, és itt kerűlt sor a versenyre.

- Legközelebb hol lép dobókörbe?

- Pénteken Sevillában, szombaton pedig Torinóban.

Gécseké mellett még egy nagy szombathelyi dobás: Divós Katalin 67,88 méteres eredménye országos csúcs. S a hét vége egy másik magyar rekordot is hozott, a nagy hagyományokkal bíró götzisi tízpróbaversenyen Zsivoczky Attila 8554 pontos országos csúccsal lett 5. A 23 éves Zsivoczky Szabó Dezső 8436 pontos, tízéves rekordját szárnyalta túl. A világbajnok cseh Tomas Dvorak magasabbra tette a mércét, de nem sikerűlt megdöntenie saját világcsúcsát (8994), "csak" 8900 ponttal nyerte meg a versenyt.

Fábik Tibor

(Népszava)

Ajánló: