Társoldalunk:

Sydneybe látogattak az olimpiai csapat vezetői

Sydneyben olyan olimpiát rendeznek, amely méltó lezárása lesz a XX. századnak. Ezt Molnár Zoltán, a magyar csapat vezetője mondta, aki szerint a magyar csapat szálláshelye rendben van, a közlekedés pedig kiválóan szervezett.

A szállításról, közlekedésről elhangzott: várhatóan nem lesz komoly probléma, mivel a stadionok, csarnokok többsége két központban van, a tömegközlekedés pedig nagyon jó. Sok versenyhelyszín az olimpiai faluból gyalog is megközelíthető. Ettől függetlenül az ausztrál szervezők már hónapok óta tesztelik a buszvezetőket, így kevés az esélye annak, hogy valamelyikük nem tudja majd; mi hol van. Az akkreditációval rendelkezők ingyen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A csapatok rendelkezésére áll majd összesen 4000 személyautó is.

Fotó: Reuters

Korábban Erzsébet angol királynő is
"szemlézte" a létesítményeket
Az ötkarikás játékok alatt nagyon komoly biztonsági intézkedések várhatók, az olimpiai falut például már le is zárták. A versenyzők csomagjait érkezéskor a repülőtérről nem szállítják el a faluba, mindenkinek magának kell vinnie a táskáit. A szervezők ugyanis szeretnék tudni, hogy egy-egy csomag kihez tartozik. Ha valaki az olimpiai faluba be akar jutni, két nappal a tervezett látogatás előtt kérvényt kell benyújtania a csapatirodára, ahonnan legkésőbb 24 órával a belépés előtt továbbítják a papírokat. A faluban "idegennek" csak kísérővel szabad közlekednie.

Molnár Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni a csapat szálláshelyét: a magyar versenyzőket egyszintes, úgynevezett moduláris épületekben helyezik el.

A tájékoztatón színes, táncos műsor keretében mutatták be a csapat sportruházatát, amelyet az adidas szállít. A kollekció 30 darabból áll, egyes sportágak képviselői számára különleges felszerelést (kesztyű, sapka, stb.) biztosítanak. Alapvetően kétféle garnitúra létezik, a "hétköznapi" viselet kék alapszínű, a versenyekre tervezett pedig a hagyományos piros-fehér-zöld.

A cég, amely a MOB-bal kötött támogatói szerződés alapján két személyt utaztathat a játékokra, két korábbi olimpiai bajnokot választott ki. Így Zsivótzky Gyula, az 1968-ban győztes kalapácsvető - aki akár tízpróbázó fiának is szoríthat -, valamint Martinek János, a szöuli kétszeres bajnok öttusázó utazhat.

(MTI)

Ajánló: