Vágólapra másolva!

Csaknem négymilliárd olimpia-néző várható<br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felmérése szerint világszerte 3,7-3,9 milliárd tévénéző követi majd figyelemmel az ötkarikás játékokat. Sydneyben a diplomáciai kapcsolatokat is építik: a NOB-elnök meghívására a két Korea államfői ismét találkoznak egymással az olimpián.

Fotó: Reuters

Samaranch a sydneyi Olimpiai Stadionban

Alaposan megnő a közvetítési idő Atlantához képest: Dél-Koreában például öt és félszerese, Kanadában négy és félszerese, Kínában három és félszerese lesz a négy évvel ezelőttinek.

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke meghívta a Koreai Köztársaság, valamint a Koreai NDK államfőjét Sydneybe, hogy az ötkarikás játékok alkalmából ismét találkozzanak egymással.

A dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a meghívás a nemzeti olimpiai bizottságokon keresztül érkezett az állami vezetőkhöz, de még egyik kormány sem adott hivatalos választ.

A két ország között az 1950-ben kitört háború óta feszült volt a viszony, a békülés jeleként a két elnök, Kim Dzsong Il (Észak-Korea) és Kim De Dzsung (Dél-Korea) idén júniusban személyesen is találkozott Phenjanban.

A közeledésben fontos szerepet kap a sport is: felmerült, hogy az olimpiai megnyitón a két koreai csapat közös zászló alatt vonulna fel. Már a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is gondolkozik azon, hogy a 2002-es japán-dél-koreai rendezésű világbajnokságon lehetőséget ad a közös koreai csapat indulására.

(MTI)