Vágólapra másolva!

Kuba és Marokkó betart az "áruló" sportolóknak<br/>

Sem a Marokkói, sem a Kubai Olimpiai Bizottság nem járul hozzá, hogy emigrált sportolóik más országok zászlaja alatt vegyenek részt Sydneyben az olimpián. A nemzetközi szabályok szerint azok a versenyzők, akik állampolgárságot váltanak, új hazájuk sportolójaként csak három évvel később vehetnének részt az olimpián, kivételt jelent, ha az előző ország olimpiai bizottsága engedélyt ad a várakozási idő lerövidítésére.

A Marokkói Olimpia Bizottság három, az elmúlt években francia állampolgárságot nyert marokkói származású atlétától - Driss Maazouzi (1500 m), Ismail Sghyr (5000 m) és Rakiya Maraoui (10 000 m) - tagadta meg az olimpiai részvételt kedden.

A három futó közül elsősorban a maratoni bajnoknő, a 32 éves Maraoui sajnálhatja, hogy nem lehet ott Sydneyben, ő ebben az évben tagja volt a mezeifutó Európa-bajnokságot nyert francia csapatnak. Maazouzi 1500 méteren francia csúcstartó 3:31.51 másodperccel, Sghyr 13 percen belüli futó.

Philippe Lamblin, a Francia Atlétikai Szövetség (FFA) elnöke furcsának tartja a marokkóiak döntését, és bízik abban, hogy legalább Maraoui és Maazouzi zöld utat kap.
- Nem akarok háborút országaink között, csak azt, hogy megegyezzünk, mert félő, hogy nemleges válasz esetén az atléták befejezik pályafutásukat. Ha a marokkóiak nem engednek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságához fordulunk - mondta az FFA elnöke.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) már kedden benyújtotta fellebbezését a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz amiatt, hogy Kuba nem engedi amerikai színekben indulni a sydneyi ötkarikás játékokon Angel Perez kajakost.

Perez az 1992-es barcelonai olimpián még kubai színekben indult, azonban egy évvel később disszidált, s kilenc hónappal ezelőtt megkapta az amerikai állampolgárságot.

William Hybl, az USOC elnöke a múlt hónapban Havannában járt, hogy tárgyaljon a kubai vezetéssel, azonban elutasító választ kapott. - Bízom benne, hogy a politika nem aknázza alá a sportot. Az olimpiai mozgalomnak segítenie kell - fogalmazott Hybl.

José Ramón Fernández, a Kubai Olimpiai Bizottság elnöke nem érti, hogy miért fanyalognak az amerikaiak: - Az áruló sportolók ügyében törvény adta jogunk, hogy megvétózzuk az indulásukat más ország színeiben.

A másik kubai származású atléta, a spanyol színekben indulni kívánó Niurka Montalvo távolugró világbajnoknő esetében hasonló a helyzet.

Az Egyesült Államoknak egy állampolgársági ügye már volt a sydneyi olimpia előtt. Csen Jü-ling exkínai gyaloglót először volt hazája nem engedte amerikaiként versenyezni, azonban később változott a helyzet, s mégis rajtengedélyt kapott.

(MTI)