Vágólapra másolva!
Kőbán Ritát, a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának kétszeres olimpiai bajnok vezetőjét, a világhírű kajakost kérjük fel a magyar csapat zászlóvivőjének a sydneyi játékok megnyitóján - jelentette be Molnár Zoltán, az olimpiai csapat vezetője az ötkarikás sportágak vezetőinek szerdai munkaértekezletén. Az atléták közé bekerült Czukor Zoltán, aki gyaloglásban indul majd a játékokon.

Aján Tamás, a MOB-küldöttség helyettes vezetője, Molnár Zoltán, valamint a csapatiroda vezető munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a sportágvezetők mostantól egy személyben felelősei sportáguk olimpiai küldöttségének.

Az első megoldásra váró "lecke" az olimpiai formaruha, felvonulóruha és Adidas sportfelszerelés átvétele lesz. A nagyszabású "öltöztetési" akció szombaton reggel 9 órakor kezdődik a Körcsarnok és az Olimpiai Csarnok között felépült új fedett létesítményben. Először az öttusázók, utánuk a kajak-kenusok első fele (10 óra), az úszók (11), a birkózók (13), a kajak-kenusok második csoportja (14), a kézilabdázók (16), majd atléták vehetik át szereléseiket.

Előírás a versenyzők részére, hogy utazáskor a kék színű Adidas szabadidőruha viselése kötelező, az olimpiai faluban, a versenyek idején, eredményhirdetések alkalmával kizárólag Adidas sportfelszerelést viselhet mindenki.

Ami az utazásokat illeti: elsőként, augusztus 22-én a szörfösök kelnek útra, 27-én a csapatvezető és néhány munkatársa utazik. Az első nagyobb sportolócsoport az úszóké lesz szeptember 3-án, míg a többség 7-én, illetve 12-én repül Sydneybe.

Ismételten elhangzott, hogy minden Ausztráliába érkező versenyzőt azonnal doppingellenőrzésre rendelhetnek. A vizsgálat tényéről a csapat vezetőjét írásban kell értesíteni, és az értesítéstől számított 3 órán belül meg kell jelenni a kontrollon. Az ellenőrzés nem csak vizeletminta révén, hanem vénából vett vérvétellel is történhet.

A legközelebbi komplett sportágvezetői értekezletre már Sydneyben, az olimpiai faluban kerül majd sor.

Czukor Zoltán gyalogló is bekerült az olimpiára utazó atlétikai válogatottba, miután a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) megvizsgálta az elnökség július 30-i ülésén hozott határozatát, és megállapította, hogy a szavazás elbírálásánál az alapszabállyal ellentétes döntés született. A szavazás utólagos, alapszabály szerinti értékelése alapján Czukor Zoltánt (50 km gyaloglás) a szövetség csapattagként terjesztette elő a MOB-nak. A MOB vezetése jóváhagyta a MASZ javaslatát. Sydneyben 38 magyar atléta indul.

(MTI)