Bajnoki formában a Lakers

Portlandben rögtön az első játéknap a két legjobbnak mondott nyugati csapat összecsapását hozta, és a Los Angeles Lakers - akárcsak a tavalyi konferenciadöntőben - most is nyerni tudott. A szépreményű Toronto Raptors tíz pontos verést kapott otthon a Detroittól, Dávid Kornél egy perc játékidő alatt egy blokkot és egy mezőnykosarat jegyzett. A legnagyobb verést a legyengült Knicks kapta: New Yorkban kaptak egy harmincast a Philadelphia 76erstől.

Fotó: Reuters

Rice hiába próbálta agyonütni
Kukocot, a horvát csatár 24 perc
alatt 23 pontot dobott
Az új New York Knicks nagyon rosszul játszott, de a nyitómeccsből nem szabad arra következtetni, hogy az egész szezonjuk rossz lesz. Érvágásnak tűnt a Knicksnél 15 évet lehúzó center, Patrick Ewing hiánya, és az NBA legújabb generációját képviselő Philadelphia 76ers 101-72-es diadalt aratott New Yorkban. A Madison Square Gardent megtöltő csalódott szurkolók a meccs vége felé már kántálni kezdték Ewing nevét, de a húzónév szerepét magára öltő Latrell Sprewell nem vette ezt sértésnek. "Egyáltalán nem meglepő, hogy mikor 25-30 ponttal állsz vesztésre, mondogatnak dolgokat, inkább az lep meg, hogy csúnyábbakat nem mondtak" - mondta, hozzátéve, zavarban van az eredmény miatt. Inkább a teljesítménye zavarhatta: 31 perc alatt hat pontot és 3 lepattanót gyűjtött. "Hiába lett volna itt Ewing, ha a csapat ilyen rosszul játszik, egy ember nem mentheti meg" - tette még hozzá Sprewell. A Knicks 36%-os pontossággal (azaz pontatlanul) dobott a mezőnyből, és csak Allan Houston ért el figyelemre méltó pontszámot (7/15-ös mezőnymutatóval 21-et), és eladták a labdát 22-szer, míg a Philadelphia csak 13-szor.

A nyáron a Seattle SuperSonicshoz szerződött veterán sem lehetett boldog a nyitónap után, hiszen a szomszédvár Vancouverben kapott ki a csapata 94-88-ra, egy olyan csapattól, amelyben az olimpiai bajnok Shareef Abdul-Rahim kivételével egyetlen sztár sem szerepel. A Grizzlies három negyedet magabiztosan megnyert, a harmadikban pedig mintha kissé összeomlott volna, ezt 28-9-re hozták Ewingék. A 38 éves center egyébként kezdőként 37 percet játszott, 12 lepattanó, két-ket assziszt, blokk és pont került a neve mellé. A Sonics motorja, Gary Payton rögtön az első nap tripla-duplát csinált 27 ponttal, 14 pattanóval és 10 gólpasszal.

A Phoenix Suns Sivatagi Viharja, Jason Kidd sem akart elmaradni tőle, az összesített tripla-dupla listát immár 32-vel vezető spíler 24 pontot, 11 gólpasszt és 10 lepattanót jegyzett, de fantasztikus teljesítménye nem volt elegendő ahhoz, hogy csapata nyerjen is Oaklandben: a nyáron alaposan megerősödött Golden State Warriors 96-94-re győzött, az utolsó negyedben fordítva meg a meccset. A Harcosok öt tagja dobott tíz pont fölött, és legfontosabb igazolásuk, Bob Sura nem is játszott.

Fotó: Reuters

Shaq egyszerűen túlerőben van
a többiekkel szemben
Isaiah Rider viszont bemutatkozott új csapatában, ráadásul éppen egyik volt kenyéradója ellen, és emlékezetessé tette a debütálását a Los Angeles Lakersnél. Csereként beállva 13 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt hozott össze, és nagy szerepet játszott abban, hogy a Lakers a legnagyobb riválisa elleni, idegenbeli 96-86-os győzelemmel indult el a címvédés útján. A liga két legjobb csapata a tavalyi főcsoportdöntőt szinte folytatva csapott össze Portlandben, ahol a Trail Blazers a nyugati bajnoki címért folyó tusában három meccsből csak egyszer tudott nyerni. A két együttes nyári igazolásai éppen azt a célt szolgálták, hogy egymás ellen jobban tudjanak szerepelni: a Portland két nagy embert igazolt Shawn Kemp és Dale Davis személyében a Lakers szupersztár centerének, Shaquille O'Nealnek a lefogására, Los Angelesbe pedig Rider és Horace Grant került, hogy levegyék O'Nealről a terhelést egy kicsit.

A tehetséges, de rendkívül balhés Ridernek a Lakers már a negyedik csapata, Portlandben 1996 és 1999 között játszott, mielőtt lepasszolták volna az Atlanta Hawksnak, ahonnan annak ellenére rúgták ki, hogy a csapat leggólerősebb játékosa volt, mert állandóan megsértette a klub előírásait. Phil Jackson keze alatti első meccsén Rider nem kezdett, pedig ez idáig mindig ez volt a szerepköre, viszont csereként 26 percet volt a pályán, és 6/8-as mezőnymutatóval dobta 13 pontját.

"Isaiah figyelemre méltóan játszott a bemutatkozásán" - vélte O'Neal, akiről viszont azt lehet elmondani, hogy ismét lenyűgözően alakított: a portlandi emberhegy-halommal mit sem törődve 14/20-as mezőny-, illetve 8/16-os büntetőstatisztikával 36 pontot, valamint 11 lepattanót szerzett.

Torontóban az All-Star hátvéd Jerry Stackhouse karriercsúcsot ért el 44 pontjával, és a Detroit Pistons 104-95-ös győzelemmel kezdte a poszt-Grant Hill korszakát. "Most mondjátok, amit eddig mondtatok" - mondta Stackhouse a meccs utáni sajtótájékoztatón. "Nem vagyunk ilyen jók, csak jól sikerült a kezdés... Majd meglátjuk." Stackhouse-t eléggé felhúzta, hogy az Orlando Magichez igazolt Hillt nélkülöző autógyáriakat leírta a sajtó, felvette hát a kesztyűt és megmutatta, tud vezér lenni, ha kell: a harmadik negyedben 19 pontot szórt, s a szakasz végén éppen ennyivel ment a Pistons. "Az elmúlt évben Grant Hill-lel működőképes kettőst alkottunk, most azonban igazi csapat lettünk" - mondta el az ismerősnek hangzó szöveget Stackhouse. "Jó csapatunk van, képesek vagyunk nyerni, és le fogjuk rombolni azt a képet, amelyet Grant Hill távozása festett az emberekben." Stackhouse 5 lepattanót és 3 gólpasszt is begyűjtött, Chucky Atkins pedig 21 ponttal és 7 assziszttal segítette a Detroitot.

Fotó: Reuters

Carter a labdát, a Raptors a bemutatkozó
meccsét vesztette el: a liga legsikeresebb
edzője, Lenny Wilkens nem volt helyzete
magaslatán
A Raptors legjobbja természetesen Vince Carter volt 26 ponttal, ő azonban 1:19-cel a vége előtt lemorzsolódott Stackhouse-ról. A két, North Carolina egyetemen végzett izgága nagyjából végig egymást fogta, és Carter hatodik személyije után Stackhouse két büntetője 101-92-es vendégvezetést eredményezett. "Megszórta magát. Ez az ő estéje volt, le a kalappal előtte" - mondta Carter, akinek Dávid Kornél nem segíthetett sokat, hiszen negyedik csereként mindössze egy percet töltött a parketten, a második negyedben, 1:58-nál dobva egy duplát, és egy blokkot szerezve még.

Grant Hill orlandói bemutatkozása annak ellenére jól sikerült, hogy nyilván érezte még a nyáron megműtött bokáját. Így is gyűjtött azonban 10 asszisztot, 9 pontot és 5 lepattanót, míg a másik nyári vásár, Tracy McGrady 32 ponttal és 12 lepattanóval segítette a Magicet, amely 97-86-ra verte a Washington Wizards alakulófélben lévő együttesét.

Jamal Mashburn 23 ponttal mutatkozott be a Charlotte Hornetsben, amely rossz vendégnek bizonyult Atlantában. Elrontották ugyanis Lon Kruger edző bemutatkozását, hiszen végig vezetve verték meg 106-82-re a Dikembe Mutombo nélkül felálló Hawks együttesét. A kongói származású védőspecialista egy szülőföldjén tett látogatásról maláriásan tért vissza, és még nem hadra fogható. P. J. Brown sem akart elmaradni a Miami Heattől vele együtt érkezett Mashburntől: 16 lepattanójával ő volt a terület legjobbja a nyitónapon.

Az első játéknap statisztikái

[mécs]

Korábban:

Magyar idő szerint november 1-jén hajnali fél kettőkor megkezdődik a National Basketball Association 55. szezonja, mely várhatóan a Los Angeles Lakers uralmának megszilárdítását hozza majd. Hogy ne tűnjön olyan merésznek a jóslat, a következőkben megpróbáljuk felvázolni, mi történt azóta, hogy Shaquille O'Neal vezérletével a kaliforniaiak begyűjtötték a klub 7. (a minneapolisi éveket is hozzászámolva 12.) bajnoki címét.

Ajánlataink