Társoldalunk:

Papírforma-borulás már a második napon

Pat Riley megszerezte az ezredik győzelmét. Ez egyben az is jelentette, hogy a Miami Heat meglepetésre Alonzo Mourning nélkül is legyőzte az Orlando Magicet, igaz náluk meg Grant Hill nem játszott. További váratlan sikerek: Lakers - Jazz 92-97, Hornets - Wizards 77-95. Kikapott a Raptors Philadelphiában, Dávid Kornél nem lépett pályára.

Fotó: Reuters

Ezúttal nem jött ki a lépés: Tracy
McGrady, azaz T-Mac botladozik
a miami védők között
A Miami Heat azzal kezdte a szezont, hogy óriási ünnepséget rendeztek az AmericanAirlines Arénában sztárcenterüknek, Alonzo Mourningnak, aki vesebetegsége miatt kihagyni kényszerül a teljes idényt, majd azzal folytatták, hogy az Orlando Magicet úgy gyalázták meg 105-79-re, hogy az első negyed után már 23 ponttal vezettek. Ez az egészen megdöbbentő siker volt Pat Riley edzői karrierjének 1000. győzelme. A ligában kétszer is az év legjobb védőjének választott Mourning, aki 1995 óta húzóürü a Heatben, makulátlan eleganciával üdvözölte a tömeget, akik belehergelték az egyébként feltüzelt miami fiúkat a meglepő diadalba. Tim Hardaway és Eddie Jones fejenként 17 ponttal vezették a hazaiakat, míg a túloldalon az előző nap karrierrekordot felállító Tracy McGrady ismét vezér volt, ám ezúttal csak 16 ponttal. A bajnokaspiráns Magic kudarcára nem lehet mentség, hogy a nyáron bokaműtéten átesett Grant Hill nem játszott a találkozón.

Bostonban Paul Pierce-nek tapsolt a közönség. Az egy hónappal ezelőtt egy éjszakai szórakozóhelyen tizenegy késszúrással megsebesített csatár az első mérkőzésén 28 pontot dobott, és a Celtics - végig vezetve - 103-83-ra nyert a Detroit Pistons ellen. Pierce Antoine Walkerrel közösen 41 pontot hintett a félidőig, s végül 28-cal zárt (Walker pedig 33-mal). "Úgy éreztem, 48 percen át tudnék rohanni, úgy hajtott az adrenalin" - mondta Pierce. "Boldog vagyok, hogy ismét itt lehetek."

Fotó: Reuters

Ostertag ugyan fejreállt, de csapata,
a Jazz nem
A Los Angeles Lakers ünnepséget celebrált az első hazai meccse alakalmából, de később kiderült, korai volt az öröm. Hatalmas zászlót húztak fel a Staples Center mennyezetére, újra kiosztották a bajnoki gyűrűket (megjelent David Stern főkomisszár is), majd a Utah Jazz lerombolta a fesztiválhangulatot egy nagyon feszes meccsen aratott 97-92-es győzelemmel. Karl Malone 26 ponttal és 11 lepattanóval, majd a meccs legvégén egy sorsdöntő duplával segítette a vendégeket - akiknek nagyon kellett az az utolsó kosár, mert a címvédő nyomni kezdett a hajrában. A korelnök John Stockton 21 pontot és 14 gólpasszt vállalt utah-i részről, míg a tavaly minden babért learató Shaquille O'Neal 34 ponttal és 15 lepattanóval vitézkedett. Kobe Bryant 31 ponttal segítette a Lakerst, amelyben a vezérkettősén kívül nem volt figyelemre méltó teljesítmény.

Gary Payton 35 pontot és 10 asszisztot jegyzett, és a Seattle SuperSonics 112-99-re verte a Denver Nuggets gárdáját. A hazaiak már az első negyedben bevágtak 42 pontot, és Payton 8/9-es mezőnymunkával 18 pontot ért el ezalatt, öt gólpassza mellett. Rashard Lewis 18 pontot, a nyáron beszerzett megasztár center, Patrick Ewing pedig 11-et és 8 lepattanót ért el. Nick Van Exel volt a Denver legjobbja 26 ponttal és 7 assziszttal.

Fotó: Reuters

Iverson kiütötte Oakley kezéből a
labdát, a Sixers pedig otthon
tartotta a "két pontot"
A Philadelphia 76ers pont nélkül tartotta a Toronto sztárját, Vince Cartert a negyedik negyed első tíz percében, és ez elég volt ahhoz, hogy megtartva előnyüket, 104-98-ra legyőzzék a Raptorst, amelyben Dávid Kornél nem léphetett pályára. A Keleti főcsoport egyik rangadójának számító összecsapáson a másik ifjú csillag, Allen Iverson 24 pontjával a Philadelphia legjobbja volt, Carter ennél eggyel többet dobott, de az utolsó negyedben csak négyre volt képes. A Sixers 7/8-as statisztikája a büntetővonalról az utolsó percben sokat nyomott a latban.

Charlotte-ban szívesen fogadták volna Michael Jordant, aki ide járt egyetemre, nem örültek viszont annak, hogy legényei 95-77-re megverték a Hornets gárdáját. Richard Hamilton 15-öt szórt 23 pontjából a negyedik menetben, Rod Strickland (18) pedig az elsőben villogott: 10 pontját 5/5-ös mezőnymutatóval szerezte meg. A Washington Wizards az első napon kikapott Orlandóban, de hazafele menet beugrottak egy győzelemért Charlotte-ba, ahol Jamal Mashburn és Elden Campbell fejenként 13 ponttal igyekeztek menteni a menthetőt.

A Cleveland Cavaliers kétszeres hosszabbítás után nyert 102-100-ra a Sacramento Kings ellen, és Lamond Murray, aki majdnem a csapata vesztét okozta, a második ráadásban dobott hat pontjával végül a győzelem legfőbb kimunkálója lett. A 18 pontjával csapatának legjobbjaként végző Murray két büntetője 1:44-nél végleg a Cavs kezébe tette a vezetést, és Chris Webber így hiába gyűjtött a Sacramentónak 27 pontot, 8 pattanót és 5 gólpasszt, Predrag Stojakovic pedig 23 pontot. Murray a Kings utolsó támadásánál vált igazán hőssé: miután Webber megszerzett egy szabad labdát, és azt Doug Christie-nek passzolta, Murray kilopta azt a vendégek irányítójának kezéből.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Korábban:

Portlandben rögtön az első játéknap a két legjobbnak mondott nyugati csapat összecsapását hozta, és a Los Angeles Lakers - akárcsak a tavalyi konferenciadöntőben - most is nyerni tudott. A szépreményű Toronto Raptors tíz pontos versét kapott otthon a Detroittól, Dávid Kornél egy perc játékidő alatt egy blokkot és egy mezőnykosarat jegyzett. A legnagyobb verést a legyengült Knicks kapta: New Yorkban kaptak egy harmincast a Philadelphia 76erstől.