Társoldalunk:

Hajrára kényszerítette a Clippers a bajnokot

Los Angeles "kisebbik" csapata majdnem elkapta a címvédő Lakerst a 2000/01-es szezon első házi rangadóján, ahol azért nagy hajrával végül a jobbik nyert. A hatodik játéknap másik találkozóján a Phoenix Suns megküzdött azért, hogy a lefújásig megtartsa vezetését a Houston Rockets ellen.

Fotó: Reuters

Jason Kidd oktatja Steve Francist,
miképpen is kell kosárra törni
Miután az előző este a Phoenix edzője, Scott Skiles pedagógiai célzattal az utolsó percekben a kispadon tartotta Clifford Robinsont, a Houston Rockets ellen a Suns 34 éves csatára egyéni szezoncsúcsot csinált 30 ponttal, és a Suns Cuttino Mobley negyedik negyedbeli 19 pontja ellenére legyőzte a Rockets együttesét 104-99-re. "Sosem aggódtam miatta igazán" - mondta a meccset követően Skiles. "Nem jött ki neki a lépés eddig, most viszont odaállt és dobott egy harmincast. Cliffet nem lehet igazán kiszámítani, de bármelyik este felpöröghet."

Mobley, a vendégek tartalék irányítója 27 ponttal zárt, és ő hozta fel a Rakétákat 98-95-re 46 másodperccel a lefújás előtt. 18 másodperccel később azonban kipontozódott, és Robinson két büntetőjétől a phoenixiek fellélegezhettek. Steve Francis, aki szintén saját idei legjobbját hozta 24 ponttal, 20 másodpercnél dobott egy ziccert, és a Houston deficitje 100-97-re csökkent - ráadásul a hazaiak újonca, Ruben Garces belefaultolt a dobásba, és Francis dobhatott. Nem lett három pontos az akció, és Garces a pattanó megszerzésével javított, Robinson és Jason Kidd pedig büntetőikkel bebiztosították a hazai győzelmet. "Az elmúlt néhány meccsen nem dobhattam annyi büntetőt, mint amennyit szerettem volna" - mondta Robinson, aki most 12-t dobhatott, és mindet bevágta. "Elhatároztam, hogy megfogom a labdát és bemegyek vele, hátha kapok egy-két lehetőséget." A Suns sorozatban harmadik győzelméből Rodney Rogers 18 ponttal, a csapat lelke, Kidd pedig 18 ponttal és 9 assziszttal vette ki a részét.

Fotó: Reuters

Nincs kegyelem: Shaq megmássza
a Clippers-halmot
Ha nincs Shaquille O'Neal, a Lakers több mint három év után először vesztesként távozott volna a Los Angeles-i csapatok házi rangadójáról. A Clippers ugyanis olyan rajtot vett, amilyet ritkán szokott, és a címvédőnek nagy szüksége volt arra a 22 pontra, amit O'Neal a negyedik negyedben dobott. Végül 108-103-ra nyert a Lakers, 65-68-ról állva fel egy olyan záró szakaszt követően, amelyen annyi pont esett (43-35), mint más helyen egy egész félidőben. "Úgy játszottuk, ahogy a meccs megkövetelte" - hangzott az ismerős O'Neal-értékelés, akit 39 pontja, 14 lepattanója és 5 blokkja feljogosított egy kis nagyképűsködésre. A Lakers edzője, Phil Jackson elárulta: meglepte, hogy ilyen szoros volt a meccs: "Izgalmas mérkőzés volt, olyan, amilyet nem láthattunk előre. Shaq nagyot játszott a végén, de szerintem az pörgette fel, hogy a harmadik negyedben sok dobását blokkolták."

A csereként beállt Isaiah Rider is tett azért valamicskét a Lakers felemelkedéséért: 22 pontjából 15-öt a negyedik menetben dobott, amelynek az elején még öttel vezetett a Clippers - amely végül sorozatban 14. vereségét is elkönyvelhette a nagy testvér ellen. Kobe Bryant 21 ponttal segítette a Lakerst, amely 77-72-es Clippers-vezetésnél 12-2-es spurit vágott le a következő három percben, így az utolsó hat percre 84-79-es Lakers-előnnyel fordultak a csapatok, s célfotón is ez maradt a felállás.

A Chicago Bulls után a liga második legfiatalabb csapatának számító Clippers legényeit egyébként nem nagyon zavarta, hogy a címvédő "otthonában" játszottak: a másodéves profi Lamar Odom 19 pontot, 15 lepattanót és hat gólpasszt jegyzett, Jeff McInnis szintén 19, Tyrone Nesby pedig 17 pontot dobott.

[mécs]

Ajánló:

Korábban:

Az ötödik napig kellett várni a Toronto Raptors idei első győzelmére, Dávid Kornél 13 percnyi játékkal járult hozzá a sikerhez, melynek fő letéteményese persze Vince Carter volt. Idegenben aratott szép győzelmet az Orlando, a Philadelphia, a Phoenix és az L.A. Lakers.