Társoldalunk:

Leégett a Lakers Houstonban

A címvédő Los Angeles Lakers 1995 februárja óta nem játszott ilyen rosszul, mint kedd este Houstonban, ahol 84-74-re kikapott a Rocketstől. Az NBA 1999-es bajnoka, a San Antonio Spurs is veszített, a Suns verte meg Duncanéket Phoenixben. A Toronto Raptors viszont nyert 105-75-re a Boston ellen, Dávid Kornél 11 perc alatt négy lepattanót szerzett.

Fotó: Reuters

Bullard egy mezőnykísérlete talált
be, de az tripla volt
A Houston Rockets idei legjobb játékával rukkolt elő, amikor a címvédő utazott hozzájuk, 96%-kal dobták a büntetőket és levédekezték a pályáról a Lakerst, amely öt éve nem dobott ilyen kevés pontot egy meccsen. Steve Francis 23, Cuttino Mobley pedig 18 pontot szerzett, és a Rockets sorozatban harmadszor nyert a Lakers ellen, amely legutóbb 1995. február 3-án állt meg 74 pontnál, akkor a Denver Nuggets volt az ellenfél. A vonalról 7/8-as mutatóval dobó Mobley volt az egyetlen, aki büntetőt hagyott ki, pedig a houstoniak 23-szor próbálkozhattak. "Mindenki azért jött, hogy megnézze a Lakerst" - mondta Francis. "Szerintem le voltak döbbenve, hogy mi nyertünk." A veterán Hakeem Olajuwon, akinek a bal lába csak mérsékelt játéklehetőséget engedélyez, 12 pontja, 5-5 lepattanója és labdaszerzése mellett abban is jeleskedett, hogy keményen megdolgozza a vendégek szupersztárját, Shaquille O'Nealt, aki azért megdobta a maga 24 pontját (8/14 büntetőből). Az újonc Jason Collier cserélte Olajuwont, és 10 pont mellett négy lepattanót is leszedett 13 perc alatt.

A Rockets számára nemcsak a meccs, a helyi népszavazás is jó eredménnyel zárult: a houstoni lakosok eldöntötték, azt akarják, hogy a városban maradjon a franchise, és megszavazzák, hogy új aréna épüljön Harris megyében. A Rockets edzője, Rudy Tomjanovich nagyon boldogan nyilatkozott: "Nagy nap ez a mai mind a Rockets, mind Houston életében, és én is megerősítést kaptam, mert imádom a várost, és itt szeretném befejezni a karrieremet. Csodálatos, hogy a világbajnok legyőzésével tudtuk megköszönni az embereknek a szavazatukat."

Fotó: Reuters

Cartert (balra) megint nem lehetett
lestoppolni
Torontóban a harmadik negyedben dőlt el a győzelem kérdése, Vince Carter 15 pontot dobott ezalatt (összesen 23-at), az addig nyolc ponttal vezető Raptors pedig 41-et, így hirtelen 31 pontos előnyre tett szert a Boston Celtics ellen. A vége 105-75 lett, Antonio Davis 24 pontot és nyolc lepattanót, Corliss Williamson 21 pontot, a nyári nagy vásár irányító, Mark Jackson pedig 15 asszisztot vállalt. Utóbbi egy csodálatos mozdulattal is elkápráztatta a nézőket: oda sem nézve, a háta mögött passzolt Carternek a harmadik menetben, és Air Canada be is zsákolta a labdát. A torontói fesztiválban Dávid Kornélnak 11 perc játéklehetőség jutott, ezt négy lepattanó, egy gólpassz és egy blokk abszolválására használta, miközben egy fault és egy eladott labda is becsúszott.

Phoenixben Shawn Marion 23 pontot, nyolc lepattanót és három labdaszerzést, Tony Delk pedig csereként 20 pontot adott bele a Suns Spurs elleni 100-81-es sikerébe. A Suns győzelmének kulcsa az volt, hogy nem engedték labdához jutni a San Antonió-i Ikertornyokat: Tim Duncan 14-szer dobhatott és 18 pontig jutott, David Robinson pedig hétből 11-ig, ráadásul a Spurs többi játékosa közül senki sem érte el a tíz pontot. "Mindig is mondtam: ha keményen játszunk, jól játszunk" - mondta a Suns mestere, Scott Skiles. A Spurs a meccsre mint a liga leggólerősebb (106 pont meccsenként) és második legpontosabban célzó (49,3% a mezőnyből) gárdája érkezett, és a Suns 25 ponttal az átlaguk alatt tartotta őket, míg a vendégek mezőnystatisztikája 38,5%-ra (30/78) sikeredett. A phoenixi vezérürük közül Clifford Robinson neve mellé 15 pont, öt assziszt, három-három labdaszerzés és blokk, míg Jason Kiddéhez 10 pont, 11 assziszt és kilenc lepattanó került, utóbbi majdnem megcsinálta idei második, összesen 33. tripla-dupláját.

Fotó: Reuters

Brand (jobbra) és a Bulls agyon-
nyomni se tudta a Wizardsot
Michael Jordan új csapata, a Washington Wizards megint megverte a régit: a Chicago Bulls 88-83-ra kapott ki, négyes vereségszériával indítva a szezont. A Wizards csak 1:25-tel a vége előtt döntötte el a meccset, amikor Brad Miller labdavesztéséből Gerard King 79-79 után ziccert dobott. Rod Strickland volt a Washington legjobbja 21 ponttal és nyolc assziszttal, a hazaiaknál az újonc Khalid El-Amin először dobott NBA-meccsen 21 pontot, Elton Brand pedig 15-öt szerzett 14 lepattanó mellett.

A Portland Trail Blazers megúszta, hogy az elmúlt 14 év legrosszabb idénykezdetével kelljen szégyenkezni, igaz, ehhez az is kellett, hogy a liga jelenleg leggyengébb formában lévő együttese, az Atlanta Hawks látogasson hozzájuk. A 97-88-as hazai sikerből az olimpiai bajnok és volt atlantai Steve Smith 22 ponttal, Dale Davis pedig hét blokkal és 10 lepattanóval vette ki a részét. A Hawks viszont nem kerülte el a szégyent: 0-5-ös startjuk még sosem volt 1968 óta, amikor a franchise St. Louisból Atlantába költözött.

Milwaukee-ban Allan Houston 24, Glen Rice 18, a helyi születésű Latrell Sprewell pedig 16 pontot szerzett (hét lepattanó mellett), hogy a New York Knicks sorozatban harmadszor nyerjen, ezúttal 103-89-re. A Bucksnál Lindsey Hunter 23, Glenn Robinson pedig 21 pontot dobott, de utóbbi inkább a labdaeladásban jeleskedett: a Milwaukee 15 vesztett labdájából hét az ő lelkén szárad. A sorozatban 300. NBA-meccsén szereplő Ray Allen 20 ponttal és 7 lepattanóval ünnepelt, sajnálhatja, hogy mégis kikaptak.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló: