Társoldalunk:

Megrázták magukat az ügyetlenebbek

Óriási diadalt aratott Los Angelesben a Milwaukee, amikor lehajrázta a Lakerst és megverte a bajnokot. Hasonlóan meglepő az Atlanta győzelme a liga legjobb támadóalakulata, a Sacramento felett, valamint a Minnesota veresége New Jerseyben. A Toronto is nyert, mégpedig a "szomszédvár" Indiana ellen.

Fotó: Reuters

A diadalittas Cassell
Los Angelesben Sam Cassell dobta a meccs utolsó öt pontját, egy duplát és három büntetőt, és ezekkel fordult a Milwaukee Bucks javára a Lakers elleni meccs. A 109-105-ös diadal az első Bucks-siker volt a két együttes találkozásai során 1994. november 5. óta. Cassell 25, Ray Allen 35, Glenn Robinson pedig 26 pontot szerzett a Bucksnak, míg Shaquille O'Neal 26 ponttal és 17 lepattanóval végzett a túloldalon. A hazaiak vereségének egyik oka Kobe Bryant szenvedése lehetett: a fiatal sztár dobott ugyan 25 pontot, de ezt 8/31-es mezőnymunkával érte el, az utolsó hat kísérletét kihagyta, és közben még az ujját is eltörte.

Az eddig jobbára az ismeretlenség homályába burkoltan ténykedő Jason Terry élete legnagyobb meccsét játszotta kedden, s ennek köszönhetően az Atlanta Hawks alaposan meglepte a Sacramento Kingst: 107-99-re nyertek ellenük. Terry a karriercsúcsot jelentő 38 pontjából kilencet az utolsó másfél percben dobott, 12/19-es mezőny- és 12/12-es büntetőstatisztikát hozott össze. Az Atlanta mindössze ötödik győzelmét aratta, míg a Kings a veresége ellenére is ligaelső, és 14-5-ös győzelem-vereség mutatója a franchise történetének legjobb idénykezdetét jelenti. A Hawks a negyedik negyedben fordította a maga javára a mérkőzést: 30-19-re nyerték az utolsó 12 percet, és Jim Jackson 20 pontot, Dikembe Mutombo pedig 17 lepattanót és öt blokkot ért el a végére. A Chris Webber 22 pontjával és 13 lepattanójával támogatott Sacramento 1988. február 16. óta nem nyert Atlantában.

Vince Carter 33, Charles Oakley pedig egyéni szezoncsúcsot jelentő 22 ponttal járult hozzá, hogy a Raptors elrontsa Isiah Thomas visszatértét Torontóba, hiszen így 104-90-re verték az Indiana Pacerst. Thomas volt az 1994-ben alapított Raptors első általános menedzsere, a tulajdonrészét azonban a felmondásával egy időben eladta 1997 novemberében. Most a Pacers edzőjeként tért vissza, és megnézhette, amint a hazaiak 21 pontos előnyre tesznek szert, majd a végén ismét előretáncolnak, amint Carter bevág öt triplát, abból hármat az alatt az ötperces roham alatt, amely eldönti a meccset.

Fotó: Reuters

Nash szárnyalni próbált, Ilgauskas
(jobbra) pedig letörni őt
Clevelandben Zydrunas Ilgauskas 24 pontot, 12 lepattanót és három sapkát gyűjtött össze, amint a Cavaliers 92-87-re megverte a Dallas Mavericks gárdáját. Ilgauskas pontjaiból 11 a negyedik negyedben, abból hét a meccset eldöntő 11-0-s roham alatt született, és az utolsó blokkját Steve Nash egyenlítőnek szánt ziccere ellen mutatta be 40 másodperccel a vége előtt. Nash volt egyébként a Dallas legjobbja 21 ponttal.

A New Jersey Netshez visszatért az eddig bokaficama miatt hiányzó Stephon Marbury, aki 27 pontjával és hét asszisztjával 116-94-es győzelemre segítette csapatát a Minnesota Timberwolves ellenében. Marburyn a sérülés jelei nem látszottak egyáltalán (31 játékperc alatt 10/16 a mezőnyből, 6/8 a vonalról, 16 pont 7/8-as mezőnystatisztikával az első negyedben), a New Jerseyn pedig az eddigi szánalmas teljesítményt magyarázó jelek: hat játékos dobott tíz pont fölött, az újonc Kenyon Martin 20 pontot és kilenc lepattanót, Aaron Williams 13, 13-at, Lucious Harris 13, 9-et jegyzett. A Minnesotánál is öten érték el a tíz pontot, Kevin Garnett volt a legjobb 21, 10-zel.

Seattle-ben Gary Payton 21 pontja és hét asszisztja sokat segített a SuperSonics együttesének, hogy 97-92-re legyőzze az Orlando Magicet, hiszen 74-68-ra még a vendégek vezettek a harmadik negyed végén. A hazaiak 15-1-es rohama azonban mindent megváltozatott, és Darrell Armstrong 25 pontja csak szépségtapasznak volt jó.

Fotó: Reuters

Issel mester tanácsai szívesen hallgatják
McDyessék, csak a gyalázkodására nem
kíváncsiak
Denverben majdnem nem lett meccs, mert a Nuggets edzője, Dan Issel állítólag olyan megengedhetetlen hangon üvöltözött Raef LaFrentz-cel a vasárnapi, bostoni hosszabbításos vereség alkalmával, hogy a csapat bojkottálni akarta a Miami Heat elleni találkozót, a hétfői edzésre nem is mentek el. Kedden aztán csapatmegbeszélést hívtak össze, és végül kiálltak a meccsre. Eddie Jones 28 pontjával azonban a vendégek 96-85-re nyertek. A meccs a harmadik negyedben dőlt el, Anthony Mason 15 pontjából 11, Tim Hardaway 13-ából pedig 10 született ez alatt, a Heat 31-19-re nyerte a szakaszt. Antonio McDyess 22 pontja volt a legjobb a hazaiaknál, akik azért kiérdemelték a szidalmazást, hiszen a 0-4-gyel teljesített turné után kaptak ki megint.

A Golden State Warriors szintén hazai pályán vesztett, Rasheed Wallace 29 pontja, 11 lepattanója és két blokkja a Portland Trail Blazerst 101-93-as győzelemre segítette Oaklandben. A térdsérüléséből visszatérve harmadik meccsét játszó Arvydas Sabonis 15, Damon Stoudamire 13 pontot dobott, utóbbi kilenc asszisztot is jegyzett. Szokás szerint Antawn Jamison volt a Golden State első embere, most 30 pontot és 15 lepattanót szerzett.

A Philadelphia 76ers irányítója, Eric Snow törött jobb bokáját megműtötték kedden, és valószínűleg két hónap múlva játszhat újra. A csavarral rögzített csont december ötödikén, Los Angelesben törött el, a Sixers Lakers elleni vesztes mérkőzésén. A varratokat tíz nap, esetleg két hét múlva távolítják el, a 27 éves Snow azután kezdheti a rehabilitációs tréningeket. Az állandó kezdőnek számító karmester csapata második legjobb dobója (12,2-es pontátlag) és legjobb előkészítője (6,6-os asszisztátlag), így Vernon Maxwellnek nem lesz könnyű dolga a helyettesítésben.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.