Vágólapra másolva!
A csütörtök a meccszáró pontok napja volt az NBA-ben: New Jerseyben a bostoni Milt Palacio dudaszóra dobott triplával süllyesztette el a hazaiakat, Salt Lake Cityben pedig a portlandi Damon Stoudamire dobott győztes kosarat négy tizedmásodperccel a vége előtt. Denverben Vince Carter hármasa volt nyerő öt másodpercnyire a végétől, míg a Chicago egy perccel a lefújás előtt nyerte meg a San Antonio elleni meccsét 105-104-re.

Fotó: Reuters

Brad Miller blokkolja Robinsont:
a Bulls bravúrt hajtott végre a
Spurs ellen

A Cavaliers sorban ötödik vereségét könyvelhette el, miután Sam Cassell és Ray Allen egyaránt 23 pontot szórva vezette a Milwaukee Bucks együttesét 107-89-es győzelemre Clevelandben. Az Eastern Conference egyik legjobbjának ígért Bucks 3-9-es startot produkált, azóta azonban 16 meccsből 13-at megnyertek, a negyedik helyre törve előre. A mostani sorozatuk éppen négy győzelmet számlál, köszönhetően leginkább Cassellnek, aki mezőnyből 7/9-es, a büntetővonalról 9/9-es mutatókat hozott össze.

Dallasban Michael Finley 25 pontjával a Mavericks folytatta menetelését, 105-96-ra a Los Angeles Clipperst verve meg. Steve Nash 20 ponttal (8/11 a mezőnyből) és nyolc assziszttal, Dirk Nowitzki pedig 17 ponttal (4/16) és egyéni szezoncsúcsot érő 15 lepattanóval segítette a hazaiakat, akik az elmúlt tíz meccsükön 7-3-as győzelem-vereség mérleget teljesítettek.

Denverben Vince Carter bedobott egy triplát 4,9 másodperccel a dudaszó előtt, és azzal a Toronto Raptors 94-93-ra verte a Nuggets gárdáját. A szárnyaló Carter Mark Jacksontól kapott jó passzt a szélen, és mintegy kilenc méterről küldte el a Spaldingot. "Hihetetlen" - kommentálta a Nuggets csatára, Antonio McDyess. "Olyan, mintha egyáltalán nem lenne rajta nyomás. És mivel nem nyomasztja a teher, nem is voltam meglepve, hogy simán bedobta." Carter amúgy 11/27-es mezőnystatisztikát produkált, a triplavonalon túlról pedig 2/4-et, valamint adott öt gólpasszt, Jackson pedig egyéni szezoncsúcsot ért el 17 assziszttal, valamint szerzett 11 pontot. Dávid Kornél megint nem játszott.

A Minnesota Timberwolves az utolsó büntetőit sorra értékesítve, 9-1-es rohamot diktált az Atlanta Hawks ellen meccs végén, így 88-81-re meg tudta nyerni az összecsapást. A Hawks már az elején belefutott egy hullámvölgybe, az első négy és fél perc során nem dobtak pontot, így hamar kétszámjegyű lett a különbség a két csapat között. A végére azonban úgy összeszedték magukat a vendégek (köztük a 31 pontos Jason Terry és a 20 lepattanóig jutó Dikembe Mutombo), hogy 80-79-re már ők vezettek 2:49-cel a vége előtt. A végére azonban megint mélypontra jutottak, az utolsó négy mezőnykísérletüket kihagyták.

East Rutherford közönsége nagyon szidhatta Milt Palaciót, aki az egyetlen kosarát a dudaszó pillanatában szerezte: ezzel a triplával a Boston Celtics 112-111-re megverte a New Jersey Nets együttesét, amely hatodszor vesztett egymás után. "Őszintén bevallom, nem is láttam bemenni" - mondta a másodéves Palacio karrierje első triplájáról. "Miután eldobtam, csak azzal törődtem, hogy az egyensúlyomat visszanyerjem. Aztán láttam Paul Pierce-t boldogan rohanni felém, és azt gondoltam, na, akkor biztos bement."

Az Orlando Magic győzelemmel kezdte a Grant Hill nélküli időszakot, ráadásul a csatár volt csapata, a Detroit Pistons ellen nyertek 102-96-ra, és az egyes számú sztárrá előlépett Tracy McGrady 26 pontot (11/23), öt lepattanót és két blokkot gyűjtött, utóbbiból az egyiket Jerry Stackhouse egyenlítőnek szánt hármaskísérleténél mutatva be. Hill sérült bokáját a jövő héten megoperálják, és a lábadozásra rá fog menni az egész szezonja. A góllövőlista ötödik helyén álló T-Mac legnagyobb segítsége Darrell Armstrong volt, aki 22 pontja mellett karriercsúcsát is beállította 14 assziszttal.

Fotó: Reuters

Phil Jackson és Kobe Bryant: összhangban
a tapasztalt mester és a fiatal hátvéd
az előző játékhét legjobbjának választott

Chris Webber 24 pontjával és 10 lepattanójával a Sacramento Kings a Charlotte Hornets ellen 91-87-re nyert, a Keleti főcsoport másodikja ellen erősítve meg ligaelső helyét. A Charlotte egyes számú centere, Elden Campbell nélkül kényszerült kiállni, a palánk alatti teret szinte üresen hagyva a könyöksérüléssel küzdő sztár távollétében. A hazaiaknál mind az öt kezdő játékos tíz fölött dobott, Webber csatártársa, Predrag Stojakovic 18-cal és nyolc pattanóval, a szintén szerb center, Vlade Divac pedig 13, 9-cel végzett.

Az utóbbi két rájátszásban a Portland Trail Blazers búcsúztatta a Utah Jazz csapatát, és Salt Lake Cityben ismét vendéggyőzelem született, mégpedig Damon Stoudamire négy tizeddel a hosszabbítás vége előtt dobott duplájával (103-102). A vendégek karmestere levette a pályáról John Stocktont (7 pont, 13 gólpassz), és a Blazers kétszer is 13 pontos deficitről kapaszkodott vissza. A mezőny legalacsonyabb játékosa, a 178 centis Stoudamire akkor is a helyén volt, amikor Scottie Pippen, Rasheed Wallace és Arvydas Sabonis már kipontozódott: egyéni szezoncsúcsot jelentő 32 pontjából kilencet a ráadásban dobott. "Amikor a vezérek kipotyogtak, a csapat tőlem várta, hogy csináljak valamit" - összegzett Stoudamire, aki 43 játékperc alatt csak egyszer vesztette el a labdát.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.