Társoldalunk:

Triplázott a Duke Blue Devils

Shane Battier és Mike Dunleavy vezérletével a Blue Devils harmadszor nyert egyetemi bajnokságot (NCAA), a Duke a hétfői, közel 46 ezer néző előtt rendezett minneapolisi döntőben 82-72-re verte az Arizona Wildcats csapatát. A Vadmacskák szurkolói gyújtogatással és kirakatok bezúzásával vigasztalódtak otthonukban, Tucsonban.

Fotó: Reuters

Mester és tanítványai a serleggel - balról és
jobbról a második Battier, illetve Dunleavy
Az észak-Karolinai Blue Devils ezt megelőzően 1991-ben és 1992-ben hódította el az egyetemi bajnoki trófeát, nála többel a UCLA (11), a Kentucky (7) és az Indiana (5) büszkélkedhet. A meccs egyébként abból a szempontból simának mondható, hogy a második félidőben végig a Duke vezetett, a hajrában meg esélyt sem adott az ellennek. Gólfelelőse Mike Dunleavy - a Portland edzőjének fia - volt 21 ponttal, közte öt hármassal.

A mezőny legeredményesebbje mégsem ő, hanem az arizonai Loren Woods volt 22 ponttal (és 11 pattanóval) - a Vadmacskák 11 pontos hátrányról jöttek föl (5:28 vissza, 68-65). De valamivel később Shane Battier (18, 11, 6, 2 blokk), a Final Four legértékesebbjének pillanatai következtek, gyorsan dobott hat pontot, majd tisztára játszotta a 17 pontos Jason Williamset, akinek a triplájával 80-72-re elment a Duke. Az Arizona az utolsó majd' három percben nem tudott a gyűrűbe találni.

'"Ami még hátravan, hogy egy fehér lovon kibaktassak naplementekor. Imádom a srácokat! Harcoltunk, küzdöttünk, remek szezont zártunk, tökéletes befejezéssel" - mondta Battier. "A szív és az akarat diadala volt! Nekem különösen jól ment, rengeteg labdát kaptam a második félidőben" - lelkendezett Dunleavy.

A Blue Devils 47%-kal (30/64) dobott (Wildcats: 39%, 28/71), s elképesztő mennyiségű triplával kísérletezett, 27-ből kilenc be is talált. Hármat Dunleavy hintett 46 mp (!) alatt a szünet után - apjának volt miért örülnie és fogadni a gratulációkat a lelátón.

"Nehéz elviselni a vereséget" - búsult a 19 pontig jutó arizonai Richard Jefferson. "Annyira akartunk győzni, edzőnkért és Bobbie-ért…" (Lute Olson felesége, idén hunyt el) A vesztes mester sportszerű szavai: "Természetesen csalódott vagyok, de a Duke jobb volt, amikor igazán számított." Kollegája, a Bobby Knight társaságában most már háromszoros bajnok Mike Krzyzewski válasza: "Boldog és büszke vagyok, és együtt érzek Olson edzővel. Fiataljainktól senki nem várta a sikert, pláne úgy, hogy korábban sokszor vesztettünk esélyesként."

A döntő után a rendőrség gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal oszlatta szét a randalírozó szurkolókat a vesztes csapat otthonában, Tucsonban. A mintegy kétezer megvadult drukker autókat gyújtott fel és kirakatokat zúzott be. Letartóztatásokról és sérültekről nem érkezett jelentés.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

az NCAA hivatalos honlapja