Vágólapra másolva!
A Philadelphia 76ers az egész világot meglepte azzal, hogy az NBA döntőjének első meccsén Los Angelesben megverte a Lakerst, amely a túlpihenés és az elbizakodottság következtében közel sem játszott úgy, ahogy tud. A pénteki második meccsen nyerniük kell, különben nagy bajban lesznek. A Sixers ugyanis a rájátszásban neki kijutó rengeteg szenvedés hatására olyan csapattá vált, amely bárkit meg tud verni.

Fotó: Reuters

Csütörtökön Shaq egyfolytában a büntető-
dobást gyakorolta. Kellett is, mert szerdán
22-ből 12-t kihagyott

Így aztán a Lakers sem tud változtatni nagyon sokat: csak annyit, hogy a külső játékosaiknak több pontot kell dobniuk, akárhogy is van. Hiszen O'Nealen kívül senki nem játszott jól, Kobe Bryant 7/22-es mezőnymunkával dolgozott, a Sixersnek több gyorsindítása volt, mint a hazaiaknak, pedig ez a Lakers egyik legerősebb fegyvere. "Most már tudjuk, ki ellen játszunk, így többé nem kell találgatásokra hagyatkoznunk" - mondta O'Neal, majd szokásos modorában hozzátette: "Szerintem a Sixers ennél jobban nem tud játszani, mi pedig megmutatjuk, hogy tudunk." Jobban kell például dobniuk a büntetőket (15/27 nagyon gyér); nem kell elfáradni, mint Rick Fox, aki 15 pontot szerzett az első félidőben, a végén meg sorra eladogatta a labdát; nem szabad támadásban faultolni a végjátékban, mint Robert Horry; és ki kell használni az olyan meglepetésemberek erejét, mint Tyronn Lue, aki öt labdát lopott a végén, mégsem élt ezekkel igazán a Lakers.

Fotó: Reuters

Jackson mester Bryantet okítja:
az ifjú sztár csúnyán leégett

A másik oldalon sincsen kaliforniai nyaralás: Brown edző legénysége ezer sebből vérzik, el is nevezték a Phillyt az amerikai újságírók "broken bone brigade-nek" (csontjatört csapatnak lehetne fordítani), amelyet valószínűleg pénteken is a szíve fog egybetartani. "Száz emberből, aki azt gondolta, nem tudunk nyerni az első meccsen, most 99 azt gondolja, a második meccsen biztosan nem nyerhetünk" - mondta Allen Iverson, aki 48 pontot dobott szerdán. "Mindenki azt hiszi, elcsíptünk egy meccset, aztán vége, kifulladtunk, négyszer kikapunk. Nem tisztelnek minket." Iverson azt mondta, a Staples Center közönsége kergette őt az emberfeletti teljesítménybe, mert már negyedórával a meccs előtt azt kántálták: söprés, söprés! "A Lakersnél a rájátszás során először érezhették azt, hogy harcolniuk kell. Minden olyan könnyen ment ezeknek a srácoknak, mindenkit agyonvertek, kisöpörtek, nekünk pedig minden egyes győzelemért háborút kellett vívnunk. Nem tudom, mennyire voltak betojva tőlük azok, akik előttünk játszottak velük, de mi nem vagyunk, úgyhogy ellenünk a legjobbjuknál is jobbat kell, hogy nyújtsanak. Ha nem teszik, meg fogjuk verni őket megint."

Fotó: Reuters

"Kriplik" a padon: McKie lába gipszben, Iverson
könyöke jégzsákban

A 76ers most azt próbálja meg elérni, ami előtte csak két csapatnak sikerült a döntő 2-3-2-es lebonyolítási formájának bevezetése (1985) óta: egymás után két idegenbeli meccset megnyerni. Az 1993-as kiírásban Chicago Bulls nyert kétszer Phoenixben, két évvel később a Houston Rockets Orlandóban. A Lakersnek viszont vigyáznia kell: csupán két csapat nyert 0-2-ről bajnokságot az NBA történetében: 1977-ben a Portland Trail Blazers éppen a Philadelphia ellen diadalmaskodott sorban négyszer, 1969-ben pedig a Boston Celtics vesztett kétszer Los Angelesben, hogy aztán 4-3-ra mégis győzzön a végén - a Lakers ellen. "Úgy tűnt, mi lehetünk az a csapat, amely 15-0-val rohan végig a playoffon" - merengett Fox. "Szép lett volna, de ha a szerdai meccs előtt is végiggondolja valaki, hogyan tud játszani a Philly, nem ábrándozott volna ilyesmiről. Hallották, mit mondott Allen (Iverson): nem azért jöttek ide, hogy csak úgy hazamenjenek."

[mécs]

Ajánló:

A döntő az NBA.com-on

Korábban:

Hogyan öljünk óriást? - adta meg a Philadelphia 76ers szakdolgozatának címét a vezetőedző Larry Brown, és a szerda éjjel kezdődő NBA-döntő a Los Angeles Lakers ellen valóban Dávid-Góliát ütközetnek ígérkezik, ha leszámítjuk, hogy a keleti part legkedveltebb csapatának egy csomó elismerés jutott már idén. Shaquille O'Neal a hollywoodiaknál azonban szó szerint óriás, Kobe Bryant - egyre inkább úgy tűnik - mindenkinél jobb a saját generációjában, a mesterük, Phil Jackson pedig egyszerűen verhetetlen: hét döntőt játszott tíz év alatt a csapataival és mindet megnyerte.