Vágólapra másolva!
Az amerikai események nemcsak az Egyesült Államok, de Európa más országainak sportéletét is döntően befolyásolták. Bár az USA-ban minden esemény elmaradt és csupán a más a helyszínen tartózkodó teniszezők folytatják a viadalt, Európa is "csatlakozott" a halasztáshoz. Ennek következtében maradtak el például a labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzések, amelyek miatt már nagy a felzúdulás.

Bár komoly veszély nem fenyegette Európát, az amerikai események miatt mégis több sporteseményt elhalasztottak. A labdarúgó Bajnokok Ligája- és UEFA Kupa-mérkőzések elmaradása miatt több együttes azon gondolkodik, hogy írásban fordul az európai szövetséghez (UEFA). Az Egyesült Államokban a tenisztornákon kívül minden esemény elmaradt.

Az Egyesült Államokat ért keddi terrortámadások ellenére Angliában megrendezik az élvonalbeli (Premier League) labdarúgó-bajnokság hétvégi mérkőzéseit, s ugyanez a helyzet a magyar NB I-gyel is - a találkozókon egyperces gyászszünetet tartanak. Németországban a Bajor Labdarúgó-szövetség (BFV) határozata szerint szerdán és csütörtökön valamennyi tartományi szintű mérkőzést elhalasztják. A hétvégi összecsapásokat viszont megrendezik.

Az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) ellentétben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem lát okot a menetrend módosítására, így a hét második felében lejátsszák az ázsiai vb-selejtezőket. Az UEFA élete sem lesz könnyű, hiszen a keddi meccseket lejátszatták, ellentétben a szerdai és a csütörtöki játéknap programjával. A holland PSV Eindhoven szerdán hivatalos úton, levélben fejezte ki nemtetszését a szövetségnél. "A PSV úgy véli, a döntés későn jött, ezért a klub írásban protestálni fog az UEFÁ-nál. Senki sem várhatta el a játékosoktól, hogy függetlenítsék magukat a történtektől, ezért nem lett volna szabad megrendezni a keddi mérkőzéseket sem" - mondta a klub elnöke, Harry Van Raaij. Korábban Fabio Capello, az AS Roma mestere és Arséne Wenger, az Arsenal mestere is tiltakozását fejezte ki. A három klub egyébként vereséggel kezdte az idei BL-sorozatot...

Bár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette: nem tervezik a Forma-1-es vb vasárnapi, monzai Olasz-, és a két héttel később Indianapolisban sorra kerülő Egyesült Államok Nagydíjának elhalasztását sem, a CNN információ szerint az amerikai futam sorsa még kérdéses. A döntésre a hét végén, Monzában kerül sor. Itt találkozik Max Mosley, a FIA elnöke (aki jelenleg Peruban tartózkodik) és Bernie Ecclestone, a Forma-1 mindenhatója.

Elmaradnak a szeptemberre az Egyesült Államokba tervezett profi ökölvívó-mérkőzések, így a szeptember 29-i, a Cablevision Systems Corporation és a Madison Square Garden által szervezett középsúlyú címmérkőzés Felix Trinidad és. Bernard Hopkins között is. Szintúgy elmarad a szeptember 14-ére tervezett nagyközépsúlyú Omar Sheika-Thomas Tate összecsapás is. A NASCAR-sorozatban elmarad a pénteki New Hampshire 300 elnevezésű futam. Baseballban mind a 15 bajnoki mérkőzést, az egyetemi bajnokságokban pedig a teljes fordulót elhalasztották. Az NHL-ben szereplő Toronto Maple Leafs nem utazik el Newfoundlandba és a Buffalo Sabres sem edzőtáborozik az ontariói St. Catharinesben. Labdarúgásban a női Világkupa- és a férfi bajnoki meccsek is elmaradnak.

A legkomolyabb veszteség a golf szerelmeseit érte, hiszen a golf-világbajnokság nyitóversenyét, a PGA Tourt, illetve két másik versenyt sem rendezik meg a szervezők. A támadások ellenére nem szakítják félbe az Egyesült Államokban és Brazíliában zajló nemzetközi tenisztornákat. A hölgyek Hawaii szigetén versenyeznek (a tornának magyar résztvevői is voltak), míg Brazíliában a 625 ezer dollár összdíjazású Brazilian Opent (a világelső Gustavo Kuertennel), illetve a Costa do Suaipe városában zajló női tornát (Szeles Mónikával) folytatják. A szeptemberi Davis Kupa és Fed Kupa lebonyolításáról a héten a mexikói Cancunban döntenek.

Pincési László

Korábban: