Vágólapra másolva!
Teljes átvilágítást rendelt el a klubnál Tóth László, a Dunaferr Rt. vezérigazgatója. Sokak szerint radikálisan csökkentik majd az egyesület költségvetését, nem kevesen pedig azt sejtik, hogy sportágak tűnnek el, az eddig irigyelt focisták pedig kevesebbet keresnek ezután. A vezérigazgató viszont tegnap arról adott tájékoztatást, hogy nem leépíteni akarják a sporttámogatást, hanem a felhasználását kívánják szigorúan ellenőrizni.

Újváros, sportváros - énekelték nem is olyan rég több ezren boldogan, de mára valahogy alábbhagyott a nótás kedv. Mindez a focisták gyászos szereplésének következménye. Hiába remekelnek a röplabdások, a kézilabdacsapatok, rossz a hangulat. A klub fő támogatója is elégedetlen, s mivel a Dunaferr Rt.-nél szintén meg kell húzni a nadrágszíjat, elkerülhetetlen a sporttámogatás felülvizsgálata is.

Tóth László, a vállalatóriás vezérigazgatója azt mondta tegnap lapunknak, hogy még mielőtt bárki találgatásokba kezdene, szeretné leszögezni, szó sincs a dunaújvárosi sportegyesület megszüntetésének szándékáról. Viszont, ha már főszponzorként jelentős összeget áldoznak az élsportra, szeretnék pontosan tudni, mire is fordítják ezt a pénzt a klubban. "Az Olimpiakosz Nicosia elleni UEFA-kupa-selejtezőre mentünk Győrbe" - mesélte a vezérigazgató ", és a kinti, kedvező eredmény után több ezren azt találgattuk, jó-e nekünk a felázott talaj, hogyan juthatunk tovább. Aztán lógó orral utaztunk haza, mert a ciprusiak kioktattak bennünket. Az elkeseredett szurkolók felvetették, nincs arányban a teljesítmény a fizetésekkel, szigorúbb ellenőrzés kellene. Majd jöttek az újabb csalódások, és már konkrét kérések érkeztek, az egyesület elnökségének több tagja kérte, vizsgáljuk felül a gazdálkodást. Bár elnökségi tag vagyok a klubban, az ülésekre csak ritkán járok, a múlt hetire viszont elmentem. Az terjedt el ugyanis, hogy szét akarjuk verni a klubot, holott szó sincs ilyesmiről."

A tanácskozáson viszont más tényekkel is szembesülnie kellett a vezérigazgatónak. Kiderült ugyanis, hogy komoly pénzügyi gondok vannak a klubnál. Nem igazán sikerült az egyes szakosztályok kft-vé alakítása, nincs olyan pénzügyi fedezetük a társaságoknak, amellyel a bajnokságokat zavartalanul végigjátszhatnák. A futball persze kivétel, de ott meg a teljesítménnyel van komoly baj. Megemlítettem a vezérigazgatónak a kellő szerénység hiányát is, amivel teljes mértékben egyetértett. "Csatlakozom önhöz" - mondta ", mert a futballbajnoki cím megszerzése okozta jogos öröm után bizony én is tapasztaltam ilyesmit, ráadásul legelőször nem a játékosoknál. Most viszont nincs minek örülni, tehát a takarékosság, a visszafogottság elemi kötelesség. A megállapított támogatás mértékét nem kívánjuk idény közben csökkenteni, viszont szeretnénk látni, mire is megy el a pénz. Ezért kértem a vállalat nevében az átvilágítást. A jövőben viszont csak az értékes teljesítményekért adunk pénzt."

A Dunaferr vezetőinek jó szándékát az is jelzi, hogy október elsején, a csapnivaló eredmények ellenére, elkezdődik az új focistadion építése, és a játékosok szerződését sem akarják módosítani. "A profiknak eddig sem a Dunaferr vállalat adta közvetlenül a pénzt, őket a sportágakat működtető kft-k fizetik" - mondta Tóth László ", de azoknak a sportvezetőknek a felelősségét igenis ellenőrizni kell, akik az rt.-től kapott támogatás alapján megállapítják a hivatásos sportolók bérét, majd nem követelik meg következetesen tőlük a teljesítményt."

Az átvilágítást péntekig kell befejezni, a feltártakat a jövő héten értékelik a Dunaferr illetékesei, majd döntenek: elfogadják-e a klub jelenlegi gazdálkodását, avagy módosításokat javasolnak. A vezérigazgató szavaiból az mindenesetre kiderült, az eddigieknél nagyobb takarékosságot és következetességet várnak el a vállalatnál a pénzükért, s lehet, hogy mindennek egyéb következményei is lesznek. Az viszont megnyugtató, hogy a mamutcéget tényleg nem a klub leépítésének szándéka vezérli. Egy kis következetesség pedig mindenütt elkél.