Társoldalunk:

Az év sportolója, 2001

Balogh Gábor öttusázó

Fotó: Nemzeti Sport
A junior korában is nagy sikereket aratott (ötszörös világ- és Európa-bajnok), még mindig csak huszonöt éves fiatalember már 1999-ben beírta magát az öttusa történelemkönyvébe, amikor a budapesti világbajnokságon egyéniben, csapatban és váltóban is világbajnok lett. A 2000-es év az ezüstöké volt: egyéniben a pesarói vb-n és a sydneyi olimpián is második lett. Az idei vb az angliai Millfieldben azonban ismét az övé volt: a hagyományos egyéni versenyt megnyerte Horváth Viktor előtt, csapatban pedig a Fülep Sándorral kiegészített együttes is az élen végzett. Balogh idei sikerének értékét növeli, hogy "idegenben" érte el.

Dárdai Pál labdarúgó

Fotó: Reuters
A huszonháromszoros magyar válogatott középpályás egy hónap alatt "bejátszotta magát" az év sportoló közé: egymás után négy mérkőzésen szerzett ugyanis győztes gólt a Hertha Berlin csapatában, és ilyen sorozatot magyar játékos még sosem produkált külföldön. Talán a Barcelonában kézilabdázó Nagy Lászlóra lehetnek még ilyen büszkék a szurkolók, de az ő sikerei nem ilyen hangosak: Dárdai labdarúgó, s mint ilyen, egy jó sorozat mindenhol elismerést hozhat a számára. Pláne, hogy néhány hónapja még egy éjszakázással vádolt, bukott válogatott focista volt. Eddig 71 Bundesliga-mérkőzést játszott, azokon összesen öt gólt szerzett, játszott a Bajnokok Ligájában: klubszinten sikeres labdarúgó. A válogatott babérok még váratnak magukra.

Deák Bárdos Mihály birkózó

Fotó: Reuters
Sírva jött le a döntő után a szőnyegről Patraszban, pedig ha nem csúszik három hetet a kötöttfogású világbajnokság az Amerikát ért terrortámadás miatt, nem is indulhatott volna sérülése miatt. Deák Bárdos tavaly nagyon csúnyán elbukta az olimpiát, pedig hozzá fogható nehézsúlyú birkózót talán csak egyet ismer(t) a világ: a tavaly visszavonult Alekszandr Karelint. Deák Bárdos ugyanis nem csak testtömeget hoz a szőnyegre: izmot és technikát is. Patraszban ezüstöt nyert, de nem habozott kijelenteni (még a mobiltlefonja hangpostáján is ezt mondja): "olimpiai, világ- és Európa-bajnok akarok lenni". Az utolsó megvan, meglesz a többi is.

Kovács István ökölvívó

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Úgy kezdődött az év, hogy elmondhattuk: a világ legsikeresebb ökölvívójává lépett elő Kokó, hiszen előtte soha senki nem nyert meg minden lehetséges címet az amatőrök és a profik mezőnyében egyaránt. Január 27-én, Antonio Díaz legyőzésével Kovácsé lett a WBO pehelysúlyú világbajnoki öve. Nem tudta megtartani azonban sokáig: öt hónap múlva vívta következő mérkőzését, amelyen Julio Pablo Chacón kiütötte őt. Budapesten. Kokó mára visszatért a profiboksz elitjébe, hiszen túl van egy féléves kihagyást követően az első meccsén, s úgy számol, egy év múlva ismét öv díszíti majd a derekát. 

Kökény Beatrix kézilabdázó

Fotó: Nemzeti Sport
A naptár ugyan még csak 2000-et mutatott, mégis a decemberi, romániai Európa-bajnoksággal kell kezdeni Köke méltatását, hiszen az idén visszavonult klasszis akkor és ott érte el pályafutása legnagyobb sikerét: aranyérmet szerzett a magyar válogatottal. Pár hónappal azelőtt pedig olimpiai ezüstöt. Kökény Bea úgy hagyta abba, ahogyan azt mindenkinek tanácsolni szokták: a csúcson. Még utoljára nyert egy bajnoki ezüstöt a Ferencvárossal, majd 245 válogatott mérkőzéssel, számos éremmel, nyolcszoros magyar bajnokként vonult vissza november 14-én. Vereséggel, egyébként, a dánoktól.

Vissza az év embere szavazáshoz