Társoldalunk:

Valentin-napi sportszerelmek

Február 14-e az angolszász országokban a szerelmesek ünnepe, amely egyre komolyabb hagyománnyá válik hazánkban is. Összeállításunkban a "szerelem világnapján" megpróbálunk kisebb körképben számot adni azokról a párokról, akik a sport által kötöttek szorosabb kapcsolatot egymással.

Szent Valentin emlékére neve napján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek a szerelmesek napján. Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr leányának visszaadta a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött:  "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté. A Valentin napi szokások az ősi pogány áldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február14-én ünnepeljék.

Bár azt nem tudhatjuk, a világon ki milyen intenzitással ünnepli a szerelmesek napját, azért érdemes körülnézni: a sport és a szerelem furcsa kettőssége vajon mennyi hírességet hozott össze? Természetesen a teljesség igénye nélkül körülnéztünk a magyar és a külföldi sztárok világában, s reméljük, akadnak olyan érdekességek, amelyek az újdonság erejével hatnak.

Magyar sportszerelmek

Fotó: SZTÁR Sport
Vigassy Ádám, Egerszegi Krisztina és a kis Bálint
Úszóberkekben sokáig az a hír járta, a medencék álompárja az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, és a nők bálványának tartott Zubor Attila lehet. Ám a sors másképp alakította "mindenki Egérkéje" életét... Az Esküvő Magazin 1999-ben fotókkal közölte a nagy hírt: Krisztina királynő elkelt, férje, Vigassy Ádám pedig szintén sportoló, nevét a Camel Trophy-rajongói ismerhetik. Egerszegi és Vigassy 1999. május 21-én, első randevújuk egyéves évfordulóján titokban összeházasodtak. A pár a Mátrában, Ágas-váron ismerkedett meg egymással és bár Krisztina korábban nem hitt az első látásra szerelemben, mégis ez az érzés kerítette hatalmába. A család azóta újabb taggal gyarapodott, a kis jövevényt "éppen" Bálintnak hívják.

A Ferencváros iránti rajongás sok boldogság forrása volt már, sőt, rengeteg szerelem is szövődött már a patinás klubnak köszönhetően, igaz válás is, hiszen tudunk olyan Fradi-drukkerről, akit válaszút elé állított a felesége, vagy a csapat, vagy ő, s a férfiember "kapásból" a zöldeket választotta. Gyepes Gábor és Póth Diana esetében azonban erről szó sincs, ráadásul őket is összeköti az egymás- és az FTC iránti olthatatlan szeretet. Az Üllői útiak fiatal labdarúgója a középiskolában egy osztályba járt az ismert műkorcsolyázó bajnoknővel, ám akkor még elmentek egymás mellett. Egy osztálytalálkozót követően azonban felfedezték egymást, s azóta elszakíthatatlan párt alkotnak. Pontosabban alkotnának, hiszen Póth Diana áttelepült Ausztriába, állampolgárságért folyamodott, megkapta az osztrák útlevelet, ezzel párhuzamosan természetesen megtartotta a magyart is, ám a Bécs-Budapest távolság komoly lelki kínokat okozott a fiatal párnak. A gyakori távollét nyűgeiről Gyepes Gábor így beszélt: "Diát hónapokig nem láttam, hiszen Amerikában edzőtáborozott, majd Bécsben készült az idényre, s néha azt hittem megőrülök, annyira hiányzott. Horribilis telefonszámlánk lett, de végre együtt lehetünk, amit már mindketten nagyon vártunk." Mindehhez Póth Diana hozzátette: "A Bécs-Budapest távolság csak erősítette a szerelmünket, azaz nem tudjuk megunni egymást. Persze azért mindkettőnk részéről komoly féltékenységi tünetek is előfordultak, ám egészséges keretek között, ami szintén csak az igaz szeretet jele."

A csinos és sikeres kézilabdázók is gyorsan elkelnek a "halpiacon", s amint a példák mutatják, szívük választottja sem áll messze a sport világától. A Dunaferr női csapatának egyik legcsinosabb tagja a válogatott kerettag Ferling Bernadett például addig járt jégkorong-mérkőzésre, amíg a sportág mellett élete párját is megtalálta. Szerelme jelenleg Orsó László, az Alba Volán válogatott jégkorongozója, akivel még Dunaújvárosban ismerkedett meg. Dettit barátnője, az azóta Ausztriában kézilabdázó Balogh Beatrix (mellesleg a jégkorongozó Csata Csaba felesége) vonszolta el magával a jégkorong-mérkőzésekre. Eleinte maga a sportág érdekelte, aztán ez az érdeklődés annyiban megváltozott, hogy kinézte magának Orsót. A tavasszal immáron kétéves kapcsolatban mindketten komoly kezdeményező szerepet tulajdonítanak önmaguknak: az első randira László hívta Dettit, de az első csókot Detti eszközölte. Mégis csak az ő szerepköre az "irányító"...

Fotó: SZTÁR Sport
Kökény Bea és Imre Géza is a sport révén ismerték meg egymást
Tiszta kézilabda-szerelem Zsemberyéké: Simics Judit tavaly vonult vissza Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes kézilabdázóként, férje, Tamás pedig 13-szoros válogatottként Csömörön véd. A kajak-kenu hozta össze világbajnokainkat, Storcz Botondot és Mednyánszky Szilviát, míg a kosárlabdapályán szövődött szerelem Béres Tímea (Valenciennes) és Stojan Ivkovic (Kaposvár) között. Akad még példa kézilabda-labdarúgó szerelemre is, gondoljunk csak a Nagy Ivett, Kiss György (Dunaferr) kettősre, de Siti Eszter (Herz-FTC) és Kiskapusi Balázs (Videoton) is évek óta együtt járnak. Hasonló a kapcsolat a Megyebíró családban is: Bohus Bea a Dunaferr 30-szoros válogatott beállósa, férje, Megyebíró János pedig FIFA-kerettag játékvezető.

Kökény Beatrix is határozottan lépett fel élete szerelménél, igaz az ő férje vívó: "Amikor hallottam, hogy Imre Géza nyerte az első magyar érmet Atlantában, arra gondoltam: bravó, de ki az? Ismertem néhány vívót, például tudtam, hogy Szabó Bence kardozó, Kovács Iván párbajtőröző, de Gézu akkor robbant be. Az első napokban nem is találkoztunk, mert mi szinte karanténban voltunk a verseny végéig. Aztán miután megszereztük a bronzot, volt másfél napunk a bulizásra, itthon pedig, mint érmesek, rendezvényről rendezvényre jártunk együtt. Én pedig rájöttem: Gézu aranyos, igazán férjnek való." Ha már lapunk munkatársa, Kovács Iván is szóba került, őt szíve egy másik párbajtőrözőhöz, Tóth Hajnalkához húzza.

Külföldi l'amour

Az utóbbi évek legnagyobb sportszerelme egyértelműen Andre Agassi és Steffi Graf között szövődött, amelynek "végeredménye" egy kisfiú, Jaden Gil, aki október 26-án született, öt nappal azután, hogy a sportág két csillaga házasságot kötött. Kettejük románca mellett más szerelmi történetek is színesítik a tenisz világát, ezen hírek között pedig a legelőkelőbb helyen mindig a szexi Anna Kurnyikova áll. A bulvársajtó összeboronálta már az ecuadori Nicolas Lapenttivel, a jégkorongozó Pavel Buréval, megjegyezték, hogy ott ült a lelátón Marat Szafin melbourne-i döntője alatt és hogy szerepet kapott a szívtipró Enrique Iglesias videoklipjében is. A legjobban azonban az az elképzelés tartja magát, hogy Anna jégkorongozó Szergej Fjodorovot szereti. Az angol The Sun tavaly azt is tudni vélte, hogy a párocska egybe is kelt és az esküvő a nyilvánosság és a médiák kizárásával öt vendég jelenlétében zajlott Moszkvában.

Anna K-t a Beckham-család követi az ismertségi sorban
A teniszben ismert volt több románc is, mint például a svájci Martnia Hingis és honfitársa Ivo Heuberger, majd a svéd Magnus Norman "kettőse", de évekig együtt járt Andrej Medvegyev és Anke Huber is. Kevesebb figyelem övezi a francia szerelmespárt, Anne-Gaelle Sidot-t és Arnaud Clement-t, nem úgy, mint a Lleyton Hewitt, Kim Clijsters duettet...

Ha Agassiék nem kötötték volna teljesen le a sajtó figyelmét, akkor minden bizonnyal Clijstersék váltak volna 2001 médiasztárjává. Elvégre a 20 éves ausztrál a férfi tenisz új generációjának legerőteljesebb képviselőjeként megnyerte a US Opent, a sydneyi Mesterek Kupáját, döntőig vitte az ausztrál Davis kupa-csapatot és a sportág történetének legfiatalabb világelsőjeként zárta az esztendőt. A 18 éves belga lány országa első képviselőjeként jutott Grand Slam-fináléba, elhódította a Fed Kupát, Belgiumban az Év Sportolója lett és az 5. helyre ugrott a világranglistán. Lleyton és Kim románca közel két éve tart, és a szülők kritikáját is állja. Kim már aranygyűrűt is kapott Lleytontól, de tagadják, hogy ez eljegyzési zálog lett volna. A kapcsolat érdekessége, hogy Kim "üldözi" szerelmét a világban, ugyanis Lleytont kitiltották belgiumi rezidenciájáról a szülők. Pedig semmi különös nem történt, csupán tojást akart főzni.

"Hét másodperccel azután, hogy a tojást a vízbe ejtette, Lleyton az edény fölé hajolt és visítani kezdett, hogy gyerünk, gyerünk" - idézte vissza a történteket Clijsters. "Próbáltam nyugtatni, de rám kiáltott, hogy takarodjak a pokolba a konyhából. Ahogy egy tojás feljött a víz felszínére, kikapta és hideg víz alá dugta. Pedig csak hagynia kellett volna három percig, és kész!" A mama még tovább ment: "Csak néztem, ahogy kapkodja a tojásokat, rohangál a konyhában, ordít, és egyre vörösebb a feje. Elgondolkodtam, biztos, hogy ő a legjobb fiú a mi Kimmynknek?"

A német sellő, Franziska van Almsick is szerelmes, igaz, a fiatalabb korosztályt leszámítva a közvélemény érthetetlenül bámulja szíve választottját. Almsick sokáig válogatottbeli társával, Stefan Zessnerrel osztotta meg magánéletét. Úgy tűnik azonban, ha már Zessnerhez nem is, a Stefan névhez ragaszkodik. Két éve a sydneyi olimpián ismerkedett meg az extravagáns kinézetű, piercingektől és tetoválásoktól hemzsegő világbajnoki ezüstérmes kézilabdázóval, Stefan Kretzschmarral, akivel még abban az évben össze is költözött. "Családot és gyereket szeretnék" - nyilatkozta, s hogy a kapcsolatot komolyan gondolja, arra mi sem jellemzőbb, minthogy Kretzschmar minden találkozóján ott szurkol a lelátón. Kézilabdában egyébként ismertek az edző-játékos kapcsolatok is, elegendő csak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok dán női válogatott egykori, a Viborg jelenlegi trénerére, Ulrik Wilbekre és feleségére, minden idők egyik legjobb kapusára, Susanne Lauritzenre, vagy a francia női válogatott trénerének, Olivier Krombholznak és Szabó Melindának kapcsolatára gondolni.

A francia focisták és az ő szupermodelljeik és a futball

Adriana Skleranikova és Christian Karembeu

Elkél egy ilyen szurkóló egy, a pályája zenitjén már túl járó focistának...
Zinedine Zidane legalább tízszer többet keres nála, Emmanuel Petit közel tízszer több szerelmes levelet kap a szőke tincseiért rajongó lányoktól naponta, mégis Christian Karembeu a legirigyeltebb futballista a világ- és Európa-bajnok francia válogatott klasszisai közül. Az ok egyszerű: vitathatatlanul neki van a legszebb felesége. Adriana Skleranikova a földkerekség egyik leggyönyörűbb és legjobban fizetett fotómodellje, s a lába, akárcsak férjéé, világszám. Még a Guinness rekordok könyvében is rögzítik: Adriana Skleranikova 124 centis lába a leghosszabb a világon! A szőke, kékszemű hölgy alakja lélegzetelállító, az 1971. szeptember 17-én született szlovák szépség paraméterei a tökéleteshez közelítenek: 178 centi magas, mellbősége 90, derekának kerülete 60, csípőjének 90 centi. Az egykori Csehszlovákiában, Breznóban, jómódúnak nem mondható családban nevelkedett lány 1994 óta fotómodell. A prágai orvostudományi egyetem hallgatója volt, amikor egy francia ügynökség képviselője felfedezte.

"A sport minden fajtáját általában szeretem, de a futballt valósággal imádom, amióta Christiant megismertem. A férjemnek hála, már értem is. Én vagyok a legnagyobb szurkolója" - állítja Adriana. Pedig, amikor megismerkedtek, gőze sem volt, ki az a Karembeu... "A Milánó-Párizs repülőjáraton találkoztunk, fogalmam sem volt róla, hogy híres futballista. Egyszerűen csak mellém ült és megszólított. Mire Párizsba értünk, teljesen levett a lábamról kedvessége, közvetlensége. A repülőtéren aztán abban maradtunk, hogy hívjuk egymást. Csak utólag tudtam meg a francia modell-lányoktól, hogy milyen híres fiú is az, akivel randevúzgatok."

Noha öt éve házasok, kis túlzással ma is csak megismerkedésük színhelyén, repülőjáratokon, reptereken találkoznak. Adriana Milánóban és Párizsban dolgozik, Christian Athénban, az Olympiakoszban futballozik.

Linda Evangelista és Fabien Barthez

Nem mondhatjuk, hogy Fabien Barthezt nem kényezteti a sors. A karizmatikus kapus a francia labdarúgó-válogatottal világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, klubcsapataival nyert már Bajnokok Ligáját, francia és angol bajnoki aranyat. A sportág legjobban fizetett kapusa, éves keresete hozzávetőlegesen félmilliárd forint. Ráadásul olyan társsal osztja meg életét, akit a világ öt legszebb nője között tartanak számon, s négyszer annyit keres évente, mint Barthez...

Linda Evangelista kivándorló olasz katolikus munkáscsalád lányaként látta meg a napvilágot a kanadai Ontario állambeli St. Catharinesben, apja, bátyja, nagybátyja a General Motors autógyár helyi üzemében dolgozott, ma már mégis így tartja: "Ki sem bújok reggel az ágyból egy tízezer dollárnál kevesebbet ígérő napért." Bizony megteheti, mert az 1965. május 10-én született, a karrierjét 12 évesen kezdő szépség az "öt eredeti szupermodell" - Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista - kasztjába emelkedett. 15 évesen egy modellügynöknek szúrt szemet az 1988-as Miss Tinédzser Niagara szépségversenyen, ahol díjat sem nyert. Csak három év múlva ajánlott neki szerződést a New York-i Elite modellügynökség, majd Párizsba utazott, s újabb három év bekkelés nyomán a Vogue címlapjára került. Ettől kezdve valamennyi divatmagazin őt akarta, olyan házaknak volt dollármilliárdokat hozó arca, mint Ralph Lauren, Chanel, Jil Sander, Chloé, Gianni Versace, Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Donna Karan, Valentino, Yves Saint Lauren, Christian Dior. Linda fellépése nélkül elképzelhetetlen volt komoly divatshow Párizsban, Milánóban, Londonban, New Yorkban. Az ő bájaival adták el az YSL, az Opium, a Fiji, a Jil Sander #4, a Red Door parfümöket. George Michael videoklippjein túl öt filmben szerepelt, köztük a nálunk Divatdiktátorok címmel játszott 1994-es Pret-á-Porter-ben Sophia Loren és Marcello Mastroianni oldalán. A People magazin szavazásán a világ 50 legszebb embere közé választott hölgy tökéletes paraméterei mellett (177 cm magas, 88 cm mell-, 63 cm derék-, 89 cm csípőbőség) folyamatosan változó megjelenésével vonta magára a figyelmet, így ráragasztották a kaméleon nevet. Alabástrom arcából ékkőként ragyogó kékes-zöld szeméhez remekül áll az eredeti barna, a vörös és a szőke haj is, melyekből számtalan árnyalatot kipróbált: 4 év alatt 17-szer festette más színűre!

A média viharos érdeklődését mégis magánéletének alakulásával váltotta ki, miután 1987-től '93-ig az Elite ügynökség francia fejének, Gerald Marie-nak felesége volt, 1994-től '98-ig pedig a Twin Peaks-ből megismert amerikai színész, Kyle MacLachlan jegyese, négy évvel ezelőtt a Párizsban megismert francia futballsztárra, Fabien Barthezre váltott. Pedig a Lindánál hat évvel fiatalabb kapus kicsapongó életviteléről volt ismert, monacói évei alatt könnyűdrog használatán érték és Stephanie monacói hercegnővel is járt... A kapus tavaly 525 millió forintot keresett, igaz, szerelme 2,25 milliárd forintnak megfelelő 8 millió dollárt kasszíroz évente. Bár van apartmanjuk Párizsban, New Yorkban, Ibizán és Manchesterben, boldogságuk mégsem lehetett teljes, mert Linda a terhessége korai fázisában elvesztette gyermeküket. Ez komoly törést okozott kapcsolatukban, de a bulvársajtó örömére már újra együtt élnek.

Korábban:

Könyvajánlat:

A szerelem bűvölete - Miért éppen ő

Fórum:

Mi a véleményed a Valentin napról?