Vágólapra másolva!
A 2008-as pekingi olimpián a NOB programbizottságának javaslata szerint a műsorba kerülhetne a golf és a rögbi, nem szerepelne viszont többek között az öttusa, és a birkózást is csak az egyik szakág képviselhetné. Aján Tamás, a NOB egyik magyar tagja úgy gondolja, hogy az öttusa nincs igazi veszélyben, a birkózóknak viszont a sportágon belül kell megoldást találniuk.

A magyarokat is érzékenyen érintette a NOB programbizottságának legutóbbi javaslata, eszerint ugyanis törölnék a 2008-as műsorból az öttusát, a birkózóversenyekből csak az egyik fogásnem maradna meg. A többi sportág, illetve versenyszám - baseball, softball, kajakszlalom, gyaloglás, könnyűsúlyú evezés, tollaslabda vegyes páros, szinkronúszócsapat, military - kiesése nem sértene magyar érdekeket.

Átgondolt és precíz javaslatot tett le a programbizottság - kommentálta a jelentést lapunk kérdésére Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. Ezt nem felesleges hangsúlyozni, mert vannak olyanok is az olimpiai mozgalmat irányító testületben, akik sportügyekben nem számítanak szaktekintélynek, mégis meghatározó befolyással bírnak egy-egy sportág fejlődésére, jövőjére. Aján Tamás találkozott már olyan NOB-taggal, aki nem volt képes különbséget tenni kajak és kenu között, vagy nem tudta, hogy létezik kötöttfogású és szabadfogású birkózás.

Olimpiai sportág lehet a női birkózás20010920olimpiai.html

Ezúttal viszont a programbizottság szakmai szempontok sorát vette figyelembe. A sportágak elterjedtsége és népszerűsége mellett azt is, hogy mennyire közérthetőek a szabályok, hogyan befolyásolja a végeredményt a bíráskodás, a pontozás, mennyire költséges a versenyszám, és kell-e hozzá külső - gépi - segítség. Egyre fontosabb a televíziós közvetíthetőség, a nézettség, a sajtó érdeklődése, és a doppingellenes küzdelem hatékonysága is.

Az olimpiai programba kerülés óriási presztízzsel jár, és az erkölcsi elismertséget idővel az anyagi is követi. Érthető a tülekedés, jelenleg huszonnégy sportág áll sorba a felvételéért. A harci művészeteknek kétszáz ága van, nyilvánvaló, hogy mindegyik nem kerülhet a játékok műsorára. Aján Tamás a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének (AGFIS) alelnökeként éppen a közeljövőben tárgyal a különféle ágazatok vezetőivel arról, hogy mennyire lehet egységet teremteni közöttük.

A programbizottság a múlt hónapban tizennégy sportági szövetségnek egyértelműen jelezte, hogy nincs esélye a felvételre. A közlésnek az volt a célja, hogy megkímélje az adott sportágak vezetőit a fölösleges lobbizástól, pénzkidobástól. A NOB a szellemi sportokat nem akarja olimpiai részvevővé tenni, így a sakkot és a bridzset sem, továbbá egyelőre azokat a sportágakat sem fogadja el, amelyekben gépeké, motoroké a főszerep.

Aján Tamás szerint a bizottsági jelentés szikár szakmai anyag, sportpolitikai szempontok nélkül, és nem is szabad tőle elvárni, hogy különféle lobbik törekvései vagy országok, kontinensek érdekei érvényesüljenek - márpedig az olimpiai programot ezek is alakítják. A sportági szövetségeknek is kötelezettséget kell vállalniuk, a golfozók például ígéretet tettek arra, hogy a legnagyobb sztárok is ott lesznek az olimpián, mint ahogy a kosarasok tornáján is megjelentek a különböző sorszámú dream teamek, vagy a hokisoknál felvonul az NHL krémje.