Vágólapra másolva!
A tavaly szeptember 11-i, Egyesült Államokat ért terrortámadás óta az eddiginél is jóval nagyobb figyelmet fordítnak az illetékesek egy-egy sportesemény biztonságára. Külön kategóriát képvisel az olimpia, amely a nagy nyilvánosság miatt jó célpont lehet egy figyelemfelkeltő akcióra. A Salt Lake Cityben megrendezett téli olimpián nem történt probléma, a következő "alkalom" 2004-ben, Athénban kínálkozik.

A görög szervezőbizottság azonban semmit sem szeretne a véletlenre bízni. A védelmi minisztériumból kiszivárgott hírek szerint várhatóan védelmi rakétákat is bevetnek a biztonság megóvása érdekében, sőt Athént úgynevezett elektromos hálóval veszik körbe, hogy a potenciális terroristák ne jussanak be. Ezek ismeretében, nem tudva még a költségvetés eredményét elmondható, várhatóan minden idők legdrágább ötkarikás játékát rendezik. Azok a nemzetközi konzorciumok, amelyek a Védelmi Minisztériumnál pályáznak, lobbiznak a szerződés elnyerése érdekében, minimum 210-260 millió eurós büdzsével kell, hogy számoljanak. Minisztériumi források azonban hangoztatják, a védelem érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni - ez esetben a pénz nem lehet akadály.

Duncanék beköltöznek az olimpiai faluba/sport/20021120duncanek.html

A szervezők előzetesen hatszázmillió eurót szándékoztak csak a biztonságra költeni, ám a New York-i, illetve a Bali szigeteki robbantások, illetve a moszkvai terrordráma miatt a költségek jóval nagyobbra rúgnak majd. A tervek szerint a játékok alatt több mint hétezer civil és katona teljesít majd szolgálatot, nem beszélve a speciális egységekről.

A 2004-es olimpiára történő felkészülés jegyében a hét végén kerül sor az első antiterrorista gyakorlatra a görög fővárosban. A nagyszabású akcióban 28 testület, szervezet, intézmény mintegy 1800 képviselője vesz majd részt. A tervek szerint előbb a repülőtéren szimulálnak egy földi géprablást, illetve visszafoglalást, majd a pireuszi kikötőben egy lakóhajó elleni bombatámadásra kell megfelelően reagálniuk az illetékeseknek.