Társoldalunk:

Sport 2002

Fotó: EPA
Vizes lepedő Mühleggre
Fotó: EPA

Salt Lake City, téli olimpia, botrány. Jó sok menő lebukott, doppingoltak szépen. Szinte mellékes, hogy Németország nyerte a pontversenyt a házigazda Egyesült Államok és Norvégia előtt.

Az éremtáblán utóbbi két nemzet helyet cserélt, "egyéniben" a norvég sílövő Björndalen, illetve a horvát alpesi síző Kostelic volt a legjobb négy, illetve három elsőséggel.

Az alpesi síversenyeken Janica Kostelic révén meglepetésre Horvátország bizonyult a legeredményesebbnek. Északi összetettben Finnország, jégkorongban Kanada, szkeletonban az Egyesült Államok gyűjtötte be az összes aranyérmet.

Mühlegg és társai arról tettek tanúbizonyságot: azoknak lehet igazuk, akik finoman szólva is kételkednek egyesek emberfeletti teljesítményeit figyelgetve.

A téli sportokban hagyományosan idegenül mozgó magyarok közül a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia lett a legeredményesebb nyolcadik helyezésével, Gretzky mester meg legalább szakvezetőként felért a csúcsra a házigazdák elleni kanadai hokigyőzelemmel.

Szlovákia, magyar diadal, Dunaferr, Szuper

Akadt aztán egy hokivébé Svédországban, ki hitte volna, a szlovákok nyerték. Ünnepelték is persze rendesen, késelve, rongálva, ahogy az már lenni szokott. Kanada, USA a vert mezőnyben, de nem az oroszok, nem a csehek, nem a svédek vagy a finnek, de a szlovákok: elképesztő.

A mieink is kitettek magukért, történelmi győzelmet értek el Norvégia ellen, végül második lett a Jasko-csapat Fehérváron, a divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, soha rosszabbat. És sportdiplomáciailag is jók voltunk, jövőre is kis hazánk ad otthont a tornának.

A magyar bajnokságot meglepetésre nem az Alba Volán, hanem a Dunaferr nyerte. Szuper Levente még nem mutatkozhatott be NHL-meccsen, de majdnem, színjátszó szakkört viszont szervezett, kanadai kisiskolások számára. NHL-ről még a Csillagos piros-fehér-kék oldalon.

Magyar a világ tetején

Ezt is kipipálhatjuk: Erőss Zsolt megmászta a hegyet, a legmagasabbat. Megannyi kísérlet, kudarcként elkönyvelt nagy kaland után, mostan már az a cél, hogy nők is eljussanak a csúcsra a Gasherbrum-csapattal, csapatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK