Társoldalunk:

Sport 2002

Forrás: MTI
Kovács Kati és Csollány - ketten legjobbjaink közül
Fotó: MTI
Átfedéssel persze a többi oldalhoz képest, de itt következzék egy 2002-es magyar sikerlista.

Csollány Szilveszter révbe ért, olimpiai és Európa-bajnoki arany(ak) után Deberecenben neki, érte, a klasszis tornász tiszteletére szólt a Himnusz.

További nagy magyar egyéni győzelmek (akikről tán még nem volt szó): vívóink női párbajtőrben lisszaboni vb-aranyat, női kardban ezüstöt, női tőrben két bronzot gyűjtöttek, a nőipárbajtőr-csapat Eb-aranyat is nyert Moszkvában, ugyanitt a férfikard-csapat harmadik lett, az eislingeni Világkupán meg első, szép volt.

Öttusázóink idén is minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy sportáguk 2008-ra is megmaradjon olimpiainak, mert hát egyesek úgy vélik, a baseball és a softball társaságában nem jó az, hogy ötkarikás az öttusa. Vörös Zuzsáék és Balogh Gáborék mindenesetre San Franciscóban nyertek egy-két vb-aranyat, a csehországi Európa-bajnokságon is remekül ment.

Atlétika, nehéz - Fazekas Róbertet a földkerekség negyedik legjobbjának választották. Győzött a madridi Világkupán és a müncheni Európa-bajnokságon is, jó messzire vetette a diszkoszt. Annus Adrián meg a kalapácsot (és gyűjtött ő is Világkupa-, illetve Eb-elsőséget), Szabó Nikolett pedig Golden League-versenyen diadalmaskodott Brüsszelben. Szentgyörgyi Katalin, Vaszi Tünde és Győrffy Dóra is remekelt, Héder Barna meg lemondott a honi szövetéség elnöki posztjáról.

Bodrogi László vb-negyedik helyre kerekezett Belgiumban, és újoncként végigbírta a Tourt. Igaly Diana vb-aranyat és olimpiai kvótát lőtt, Sidi Péter is tuti ott lesz Athénban, Sike József "csak" világlegjobb lett, kétszer. Teniszezőinknek volt néhány jó versenye, tornagyőzelme is, sakkozóink olimpiai ezüstöt bravúrkodtak össze, férfiak, Polgár Judittal, no de ez már csak így megy. Lékó Péter kiharcolta a jogot a világbajnok Kramnyik kihívására, jövőre döntőznek. Erdei Zsolt kisvilágbajnok lett a debreceni csarnokavatón, de Kótai Mihály is veretlen még a profi bokszolók között, hajrá. Kokó éttermet nyitott, a Box utcában társalogtak Klicskóék, Michalczewski vagy F1-Coulthard.

Fotó: MTI
Kótai csak nyer
Fotó: MTI
Az öttusázók és a sakkozók kapcsán már csapatsikerekről is beszéltünk, klasszikusan, labdásan viszont kéziseink, kosarasaink következzenek. Nőikézi-válogatottunknak címvédőként ötödik helyre futotta a dániai Európa-bajnokságon, legjobb férfiúink Ukrajna legyőzésével kijutottak a januári, portugáliai vébére. Klubszinten három elveszített kupadöntő: a Fotex és a Fradi a BL-ben, a Győr az EHF-kupában lett majdnem első. A magyar bajnokságokat a Fotex és a Fradi nyerték.

Kosaras válogatottaink közül a nők kijutottak a görögországi Európa-bajnokságra, a férfiak még nem, de jó eséllyel pályáznak Svédországba. A női Euroligában a negyeddöntőig jutott a GYSEV és a MiZo, bajnok a soproni hölgykoszorú lett, az erősebbik és magasabbik nem pontvadászatát az Atomerőmű nyerte. Dávid Kornél Litvániában, Gulyás Róbert Franciaországban, Németh István Olaszországban légióskodik jól. Volt egy Király-Tvrtko meccs, Nagy Andreára meg szavazgattunk serényen, szebb lett Kurnyikovánál is (Milka).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK