Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb várossal gyarapodott a 2012-es olimpiai játékok megrendezésére pályázó városok száma, amikor a két spanyol város, Madrid és Sevilla versenyfutásából előbbi került ki győztesen a Spanyol Olimpiai Bizottság döntése következtében. Madridban New Yorkot, Londont és Párizst tartják a legveszélyesebb ellenfélnek, Budapestről csak a "futottak még" kategóriába tartozó városok között tesz említést a Marca címlapsztorija.

New York esélyeit növeli - a spanyol lap szerint -, hogy a jelölés része a város "újjáélesztését" célzó kampánynak a 2001. szeptember 11-én a Világkereskedelmi Központot ért támadás után. A város infrastruktúrája nem hagy kívánnivalót maga után, hátrány viszont, hogy az elmúlt 22 évben két téli és ugyanannyi nyári olimpiát rendeztek az Egyesült Államokban.

Párizs csak hajszállal maradt le a 2008-as játékok rendezéséről Pekinggel szemben, ez a franciák mellett szól. London jelentkezésének nagy pártfogója Ken Livingstone polgármester, a brit kormány január vége előtt meghozza a végleges döntést a jelölésről. Berlin indulása még azért nem száz százalék, mert Frankfurt, Düsseldorf és még néhány más német város is kifejezte rendezési szándékát - a német kormány döntése áprilisban esedékes.

Kimaradt egy 43 milliárdos tétel az olimpiai anyagból/itthon/20021113kimaradt.html

Río de Janeiro, Havanna és Moszkva is beszáll a versenybe, persze jóval kisebb eséllyel. Az európai pályázók között említi a lap Budapestet, de szinte csak futólag, pár szóval elintézve a magyar fővárost. "Budapestnek nincs sok esélye, mert a város infrastruktúrája roppant szegényes, fejletlen, s óriási tőkebefektetésre lenne szükség, hogy néhány év alatt a megkívánt szintre hozzák a körülményeket. Nem beszélve arról, hogy jóformán egyedül a kormány (?) támogatja az ötletet, a budapesti polgárok ötvenegy százaléka a pályázat ellen voksolt" - írja a lap.

Most már csak az a kérdés, hogy a fenti információkat vajon honnan szerezte a Marca cikkírója?

Ch. Gáll András

[origo]