Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke, örökös olasz szenátor, aki sportszeretéről is híressé vált, a futball és a Forma-1 nagy szakértője, támogatója volt.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint "Olaszország, a 2006-os téli játékok házigazdája egy nagy mentorát vesztette el", egy olyan személyt, aki "tapasztalatával és karizmatikus erejével jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az olimpiai mozgalom új korszakba lépett".

Giovanni Agnellit a NOB 1999-ben felkérte, hogy vegyen részt a szerkezeti megújulás kidolgozására létrehozott bizottság munkájában. Az olasz üzletember két éve a NOB tiszteletbeli tagja volt. "Egy bajnok távozott" - jelentette ki Franco Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke. "Giovanni Agnelli szerette és nagyvonalúan támogatta a sportot. Tapasztalatát, tudását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a NOB egy nehéz időszakban többek között éppen hozzá fordult tanácsért."

Meghalt Gianni Agnelli, a FIAT elnöke/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030124meghalt.htmlSchumacher pályacsúcsa Barcelonában/sport/f-1/20030124schumacher.html

"Távozása egy ciklus végét jelenti a Ferrarinál" - mondta Jean Todt, a Forma-1-es csapat főnöke. "Legendás személyiség volt, utánozhatatlan stílussal. A Ferrarit különleges vállalatnak tekintette, eredményeit pedig rendkívül nagyra értékelte. Mindig kíváncsi volt arra, hogy mi történik Maranellóban. Tudtuk, hogy számíthatunk rá." "Mélységes tiszteletet éreztem iránta, és büszke voltam, valahányszor csak találkoztunk" - fogalmazott az ötszörös világbajnok német Michael Schumacher.

Agnelli már 1950-ben közel került az olasz Forma-1-es istállóhoz, akkor ismerkedett meg ugyanis Enzo Ferrarival. Igazi kapcsolata azonban 1969-től datálódik, amikor is a FIAT 50 százalékos részesedést szerzett a Ferrariban. Irányítása alatt az osztrák Niki Lauda kétszer (1975, 1977), a dél-afrikai Jody Scheckter egyszer (1979) nyerte meg a világbajnokságot. Az újabb kiugró sikerekre azután Michael Schumacher érkezéséig kellett várnia a csapatnak. "Agnelli nagymértékben járult hozzá az autósport fejlődéséhez. Lelkesedése, látásmódja és elkötelezettsége mindannyiunknak hiányozni fog" - reagált a halálhírre a Nemzetközi Automobil Szövetség.

"Jelentős szerepet töltött be a futballban. Lelkesedéssel és hozzáértéssel kísérte figyelemmel a sportág történéseit. Tevékenysége révén vált a Juventus a világ egyik legjelentősebb egyesületévé" - mondta a klub egykori elnökéről Franco Carraro, az Olasz Labdarúgó Szövetség vezetője. "Része volt a múltamnak, csakúgy, mint Olaszországénak" - nyilatkozott Michel Platini, a francia futballegenda, aki 1982-től 1987-ig játszott az az idő tájt BEK- és KEK-győztes, kétszeres bajnok Juventusban.

Gyakran anekdotaként mesélik Agnellivel kapcsolatban, hogy arra kérdésre, a jobb csapat vagy a Juventus győzzön, úgy reagált: szerencsém van, mert ez gyakran egy és ugyanaz. Agnelli halála miatt a liga döntése értelmében szombaton és vasárnap egyperces emlékezéssel kezdődnek az első és másodosztályú olasz futballbajnoki mérkőzések. A Juventus és a Torino élvonalbeli labdarúgócsapatok otthonául szolgáló Stadio Delle Alpi a nyári átalakítás után, a következő idénytől már Giovanni Agnelli nevét fogja viselni.