Társoldalunk:

Rogge nem félti az olimpiát a háborútól

Könyvvizsgálatot követelnek az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának szponzorai, mivel a szervezet történetének legsúlyosabb válságát éli. Az eljárás másfél hónapig tartana, és néhány százezer dollárba kerülne, legalábbis David D'Allesandro, az USOC-kal kapcsolatban álló pénzügyi tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója szerint.

"A bizottság nem csak a tekintélyét, hanem bizalmasainak nagy részét és az emberek szimpátiáját is elveszítette. Gyorsan kell cselekedni, hogy megállítsuk a folyamatot" - mondta.

A múlt héten Fred Wohlschlaeger, az USOC második számú vezetője mondott le, s ezzel már nyolcra emelkedett azok száma, akik az utóbbi időben a szervezeten belüli áldatlan állapotok miatt távoztak posztjukról.

A USOC hírnevén először tavaly májusban esett folt, amikor az akkori elnök, Sandra Baldwin kénytelen volt felajánlani lemondását, mert kiderült: életrajzában az szerepelt, hogy ledoktorált, holott ez nem történt meg. Utóda előbb megbízottként, majd augusztus 16-tól hivatalosan is Marty Mankamyer lett, aki február 4-én "vette a kalapját".

Őt hat nappal később a szervezet marketingigazgatója, Toby Wong, majd március elsején a válság elmélyítésében jelentős szerepet játszó Lloyd Ward főigazgató követte. Utóbbi testvérének akart "kilobbizni" egy többmilliós üzletet, és feleségével utazgatott az USOC számlájára.

Ward, illetve Wohlschlaeger távozását Ben Nighthorse Campbell szenátor szorgalmazta. Úgy fogalmazott: amennyiben erre sor kerül, hajlandó eltekinteni a tervezett szövetségi vizsgálat elrendelésétől.

A történetének mélypontjára került USOC működéséről várhatóan június végére készül el egy tanulmány, amely az átszervezés első fontos állomása lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK