Vágólapra másolva!
Vancouver, Salzburg vagy Pjongcsang városa adhat otthont a 2010-es téli olimpiának? A kérdésre szerdán délután fél 6-kor a prágai Hilton Szálló Kongresszusi termében Jacques Rogge elnök adja meg a választ, amikor a 115. NOB-ülésszak legfontosabb határozataként ismerteti a szavazás eredményét.

Pályázatát reggel 9-től egyenként 60 percben ismerteti a három város küldöttsége. A bizakodás töretlen. "Vancouver kiváló lehetőségeket kínál, s Kanada 1988-ban rendezett utoljára téli olimpiát" - mondta Paul Henderson, az egykori vitorlás olimpikon, a NOB tagja.

"Salzburg pályázata a legjobb, ezt mindenki elismeri, de az olimpia helyszínéről nemcsak sportszempontok alapján döntenek" - magyarázta Leo Wallner, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke. "Hazám a szöuli olimpiával egyszer már bizonyított. Hasonló sikeres bemutatkozásra készül téli sportunk" - jelentette ki Ron Myung Gong, a dél-koreai város pályázatának vezetője.

Salzburg kandidálásának fő lobbistája meglepetésre a német Franz Beckenbauer, a maga idejében a világ talán legnépszerűbb labdarúgója, aki szemmel láthatóan lelkesen, örömmel segít. Azt is elárulta, hogy Salzburg, Mozart városa egyedülállóan kapcsolná össze a sportot a kultúrával, hiszen a NOB-tagokat még a világhírű bécsi Operabálon is vendégül látná az osztrák államelnök, s másnap vonattal térhetnének vissza a versenyekre.

A szavazás eredményére még várni kell, az azonban már biztos, hogy az NBC amerikai televíziós társaság rekordként több mint 800 millió dollárért vásárolta meg a közvetítések kizárólagos jogát. "Építsünk békésebb, jobb világot a sport és az olimpiai eszme segítségével" - ezt az olimpiai fegyvernyugvásra szóló felhívást választotta mottójául a NOB-ülés. E felirat olvasható az akkreditálási kártyák hátoldalán. A görögök által idestova tíz éve felújított felhívást az utóbbi néhány esztendőben 250 államfő, nemzetközi tekintélynek örvendő politikus írta alá, s kedden kora délután a három pályázó város küldöttségeinek első embere is ellátta kézjegyével.

Ugyancsak délután hagyományos ceremónia keretében Vaclav Klaus cseh államfőnek - Schmitt Pál protokollfőnök közreműködésével - bemutatták a NOB tagjait, köztük Aján Tamást. Este a szokásos ünnepélyes megnyitóval kezdődik a NOB prágai, 115. ülésszaka.