Vágólapra másolva!
Születésnapi ünnepséget tartott a Magyar Testgyakorlók Köre: a patinás egyesületet 115 éve, 1888. november 16-án alapították olyan fiatal sportemberek, akik ellenezték a kor merev, torna-központúságát és más sportágakat is művelni akartak.

A budapesti Wesselényi utcában lévő Civil Házban rendezett ünnepségen Benedek András közigazgatási államtitkár méltatta a csaknem legidősebb magyar klub több mint egy évszázados sikereit. "Európa-szerte rendkívül ritka, hogy egy sportegyesület ilyen hosszú időt érjen meg, sikerekben rendkívül gazdagon" - mondta a sportpolitikus, aki a kormányzati elfoglaltságai miatt távolmaradt Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter üdvözletét is tolmácsolta.

"Az elmúlt 115 évben nemcsak országhatárok változtak, de végbement a sport államosítása is, illetve a rendszerváltással újra előtérbe került a magántőke" - mondta az államtitkár. "Fontos, hogy egy egyesület stabil alapokon álljon, ezért szükség van arra, hogy a magyar gazdaság és a tőke megint a sport mellé álljon, mint a huszadik század elején, amikor Brüll Alfréd nemcsak elnöke, hanem mecénása is volt a klubnak."

A születésnapi rendezvényen megjelentek az MTK korábbi, illetve jelenlegi legjobb sportolói, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok. A klub 32 olimpiai arany-, 25 ezüst- és 13 bronzérmessel büszkélkedhet. Az olimpiai győztesek között volt az október 16-án elhunyt háromszoros aranyérmes ökölvívó, Papp László is, aki 1952-ben, Helsinkiben szerzett dicsőséget az MTK-nak.

Az egyesület versenyzői több mint száz világ-, illetve Európa-bajnoki aranyérmet szereztek az elmúlt 115 évben. A győztesek között olyan kiválóságok sorolhatók fel, mint Barna Viktor és Mednyánszky Mária aszteliteniszező, Wichmann Tamás kenus, Szabó István, Storcz Botond, és Kovács Katalin kajakozók, Kovács Edit, Szőcs Zsuzsanna, Tuschák Katalin, Eőry Diána, Várkonyi Marina, Hormay Adrienn és Mincza Ildikó vívók.

Az MTK-ban jelenleg 13 szakosztályban - asztalitenisz, atlétika, evezés, gyorskorcsolya, jégtánc, kajak-kenu, lovaglás, műkorcsolyázás, ökölvívás, tekvondó, tenisz, vitorlázás és vívás - folyik kiemelkedő szakmai munka.

"Az MTK megalakulása óta következetesen demokratikus sportegyesület, amelyben vallásra, nemzetiségre, iskolai végzettségre és foglalkozásra való tekintet nélkül mindig otthonra leltek a tehetséges sportolók" - áll a klub évfordulóra kiadott ünnepi, az olimpiai bajnokok arcképével díszített nyomtatványában.

A magyar sportélet egyik kiemelkedő klubját a 115. évforduló alkalmából a Sportegyesületek Országos Szövetsége díszes ezüst emlékkupával ajándékozta meg.