Vágólapra másolva!
A férfiaknál a Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher, valamint a teniszezők világranglistáját vezető Roger Federer, a nőknél pedig a futó Maria Mutola és Paula Radcliffe a fő esélyes a sportolói Oscar-díjnak tartott Laureus-díj elnyerésére. A szervezők a tavalyi eredmények alapján készítették el a jelöltek hat-hat fős listáját.

A német autóversenyző tavaly hatodik világbajnoki címét söpörte be a tűzpiros Ferrarival, míg a svájci teniszező egyéniben összesen hét tornán, többek között Wimbledonban diadalmaskodott. Amúgy mindketten már túlvannak idei első komolyabb - melbourne-i - sikerükön is: Schumacher az idénynyitó vb-futamon, Federer pedig az ausztrál nyílt bajnokságon nem talált legyőzőre.

Rajtuk kívül Michael Phelps amerikai úszó, a világbajnok angol rögbi-válogatott ásza, Johny Wilkinson, a MotoGP-ben első olasz Valentino Rossi, valamint az utóbbi öt Tour de France kerékpáros körversenyen győztes amerikai Lance Armstrong tagja a díszes társaságnak.

A hölgyeknél a mozambiki Mutola az előző idényben a Golden League-sorozatban veretlen maradt 800 méteren, és egyedül vihette el az egymillió dolláros fődíjat. Ő sem nyeretlen már 2004-ben: a budapesti fedettpályás világbajnokságon ugyancsak 800-on nyert, és ezzel a viadal történetének legeredményesebb versenyzője lett, miután hatodszorra is sikerült a távon győznie, s ezzel összességében már a hetedik fedettpályás vb-érmét szerezte meg. A brit Radcliffe a maratoni táv világrekordját döntötte meg tavaly.

A jelöltek közé két teniszező, a francia és amerikai bajnokságon nyertes belga Justine Henin-Hardenne és a Wimbledonban diadalmaskodó amerikai Serena Williams, a svéd golfozó Annika Sörenstam és a holland úszó Inge de Bruijn verekedte be még magát.

A világ élmezőnyébe berobbanó újoncok kategóriájában két golfozó, az amerikai Michelle Wie és a brit Ben Curtis, az orosz teniszezőnő Marija Sarapova, a spanyol Forma-1-es pilóta Fernando Alonso, a brazil labdarúgó Robinho, valamint az NBA-ben sziporkázó LeBron James szerepel.

A csapatok listáján a világbajnok ausztrál krikett-, angol rögbi- és német női labdarúgó-válogatott, a Forma-1-es Ferrari-istálló, a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan labdarúgócsapata, továbbá az Amerika-kupa-nyertes Alinghi vitorlás legénysége szerepel.

A díjakat május 10-én, a portugáliai Estorilban adják át.