Polyák Imre hat-hét aranyra számít Athénban

Vágólapra másolva!
Az évszázad magyar birkózója Polyák Imre a Társalgóban elmesélte, milyen érzés volt három ezüstérem után negyedszerre megnyerni az olimpiát. Minden idők második legjobb kötöttfogású versenyzője hat-hét aranyérmet vár Athénban, és úgy véli, a fülsérülést nem érdemes plasztikai műtéttel helyrehozatni, hiszen ez a birkózók jellegzetessége.
Vágólapra másolva!

Polyák Imre: Üdvözlöm Önöket! Megérkeztem és várom a kérdéseiket.

Miért éppen a birkózást választotta? (Lizbet12)
- Két szakosztály alakult az iskolában, ahová jártam: birkózás és pingpong. Az előbbit férfiasabbnak találtam, ráadásul baráti társaságba kerültem. 49-ben felküldtek Pestre az Újpesthez, szintén jó társaságba, jó edzőkhöz, akik nem csak a birkózni tanítottak meg, mindenben segítséget nyújtottak.

A barátnője vagy a felesége nem ellenezte a birkózást? (Lizbet12)
- Szerencsére nem volt ilyen problémám.

Fotó: Fábián Évi


Kattintson a képgalériához!

Hogyan választották be minden idők legjobb birkózói közé? (cool)
- 2000-ben a nemzetközi szövetség olimpiai pontszámok alapján állította össze a rangsort, e szerint én lettem a kötöttfogású történelem második legjobbja. Magyarországon ugyanebben az évben választottak meg az évszázad birkózójának.

Miért csak egy aranyérmet sikerült nyernie négy olimpián? Olyan jók voltak az ellenfelek? (zsolt71)
- Úgy szokták mondani: negyedszer én is sorra kerültem. Így mindenesetre a lehető legcsodálatosabb befejezésben volt részem.

Ha jól tudom, 1952 és 1956 után 1960-ban ismét csak ezüstöt sikerült nyernie. Mennyire "csak" az a csak? Mely ezüstöknek tudott örülni és melyeknek nem? (kooti)
- Amikor az ember 20 évesen kijut az olimpiára, az eleve csodálatos érzés. Természetesen nagyon boldoggá tett, hogy elsőre ezüstérmes lettem. Ami nagyon kellemetlen, az a melbourne-i olimpia, ott úgy éreztem, hogy jobb vagyok az egész mezőnynél.
A finn Makirentől kaptam ki a döntőben, pedig a papírforma szerint nekem kellett volna nyernem. Rómában úgy lettem második, hogy birkóztam egy szovjettel, akit megvertem, aztán tíz perccel később már egy törökkel kellett verekednem, akit korábban már négyszer is legyőztem. De zsűrielnök szintén egy török volt, így bármit csináltam, mindig rámakasztottak egy pontot.

Hányban született Polyák Imre? (scherrybaby)
- 1932-ben.

Mi volt a legfőbb erőssége aktív birkózóként? (gepzsir)
- Jó fizikai állapotban voltam, hihetetlenül bírtam a terhelést, ezáltal fel tudtam őrölni az ellenfeleket, és soha nem fordult elő, hogy fáradtság miatt veszítsek. Mindez nagy önbizalmat is adott: nem tartottam az ellenfelektől, hogy egyik jobb vagy rosszabb, kikapok vagy nem, úgyis minden a szőnyegen dőlt el.

Azért gondolom voltak olyan birkózók is, akiktől egy kicsit mégis csak tartott... (Robinson25)
- Ez rám nem volt jellemző. Úgy gondoltam, mindenkit meg akarok verni, tehát lényegében mindegy, hogy mikor, kivel kerülök össze.

Annak idején mennyit számított, hogy az Újpesti Dózsában sportolt? Származtak előnyei ebből? (zsolt71)
- A Dózsánál a sport mellett lehetett tanulni, dolgozni. Kaptunk egy belügyi állást, én a rendőrséghez kerültem, az útlevél osztályon dolgoztam. Amikor az egyik olimpiai döntőn birkóztam, éppen félfogadás volt nálunk. A kollégáim egyszerűen becsukták a fogadóablakokat, végül pedig kivitték a rádiót, hogy a várakozók is hallhassák a mérkőzés közvetítését.

Melyik volt a legkeményebb meccse pályafutása során? (gepzsir)
- Talán a negyedik olimpia döntője, és talán azért, mert tudtam, hogy az az utolsó lehetőségem az olimpia megnyerésére. Ellenfelem a szovjet Roman Rurua volt. Tíz évvel fiatalabb, és hallatlanul képzett versenyző volt. Azon tűnődtem, vajon negyedszer is lehetek-e második?

Milyen érzés bajnoknak lenni? (Ciry)
- A kérdezőt nem illik megkérdezni, de gondolom olyan fiatalember lehet, aki sportol. Ha komolyan csinálja, meg fogja tapasztalni, milyen az, amikor a másik fölé kerekedik, vagy akár a legjobban csinál valamit a világon. Óriási érzés.