Vágólapra másolva!
Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként bocsánatot kért Európa sportminisztereinek budapesti konferenciáján, amiért a magyar sport doppingeseteivel beárnyékolta az athéni olimpiai játékokat.

A doppingkérdés az egyik központi téma az európai sportminiszterek 10. konferenciáján, amelyen részt vesz David Howman, a Doppingellenes Világügynökség (WADA) főigazgatója is. Az új-zélandi sportdiplomata pénteken a Hotel Marriottban tartott sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire, Ábrahám Attila, a sportért felelős címzetes államtitkár, dr. Bakanek György, a hazai doppingellenes küzdelem fő koordinátora, továbbá George Walker és Ralf-René Wengärtner, az Európa Tanács képviselői társaságában.

Ábrahám Attila elmondta: "Az UNESCO doppingellenes jogszabály-rendszerének kidolgozása élvez most prioritást. Ezeknek az előírásoknak szinkronban kell lenniük a WADA kódexével, úgy, hogy adott esetben mindig az erősebb, szigorúbb szabályozás legyen a mérvadó."

A bevezetőben elhangzott: a délelőtti plenáris ülésen Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bocsánatot kért az európai sportminiszterektől azért, amiért a magyar doppingesetek beárnyékolták az athéni olimpiát. Schmitt ugyanakkor azt is kiemelte - sőt sérelmezte -, hogy az Európai Unió mindössze évi ötmillió eurót fordít a sportra. Az Unió 25 országából 13-nak nincs doppingellenőrző laboratóriuma, s ez tarthatatlan állapot.

Mi is a WADA?

A World Anti-Doping Agency (WADA), magyarul a Doppingellenes Világügynökség 1999 novemberében alakult. Célja a doppingellenes világméretű küzdelem elősegítése és összehangolása. A WADA működési formája alapítvány, alapítója a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), s kormányok, kormányközi szervezetek, továbbá magán- és köztestületek támogatását élvezi. A WADA-t jelenleg egyenlő arányban alkotják az olimpiai mozgalom és a közhatóságok képviselői. Éves költségvetése 25 millió dollár, az első két évben ezt az összeget kizárólag a NOB folyósította, ma már fele-fele arányban a NOB és a világ országai adják össze a büdzsét. Elnöke a kanadai Richard "Dick" Pound - aki 1978 óta NOB-tag -, főigazgatója a már említett David Howman, egykori kiváló új-zélandi teniszező, illetve rögbijátékos. A félreértések elkerülése végett: az athéni olimpián nem a WADA végezte a doppingellenőrzést, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - a WADA-kódex pontjainak megfelelően.



Howman azt is világossá tette, hogy Athénban nem a WADA ellenőrzött, hanem a NOB emberei - a WADA feladata a vizsgálatokat érintő úgynevezett monitoring, azaz a felülvizsgálat volt. A monitoringot végző független WADA-megfigyelőcsapat jelentése két héten belül készül el és kerül nyilvánosságra, s akkor talán olyan neuralgikus kérdésekre is választ kaphatunk, mint például a bennünket, magyarokat erősen foglalkoztató paradoxon: hogyan lehetséges az, hogy Annus Adrián vizsgálati anyaga, melyet közvetlenül a kalapácsvetés aranyérmének megszerzése után adott, nem volt pozitív, miként a magyar súlyemelők, továbbá Annus és Fazekas Róbert által a versenyt megelőzően leadott vizeletminták sem. S talán arra az ellentmondásra is választ kapunk, hogy vajon miért nem tartalmaz semmiféle manipulációra történő utalást a Fazekas- és az Annus-ügyet ismertető NOB-jelentés, miközben Dick Pound nem sokkal később a Reutersnek adott nyilatkozatában már a leleplezett manipulációkról beszél.

Az újságírók kérdéseire adott válaszokból túlságosan sok nem derült ki. Az [origo] kérdésére például, hogy miért nem térnek át a könnyen manipulálható vizeletminta-leadás helyett a vérvizsgálatra, Howman azt mondta, számos esetben - például a vérdopping és a növekedési hormon vizsgálata esetében - már ezt az analízist alkalmazzák, de a vizeletvizsgálat gyakorlatával a jövőben sem kívánnak felhagyni.

"A sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy a sportolók 1-2 százaléka doppingol. Athénban - eddig - 26 pozitív esetet derítettünk fel, s mivel 10 000 sportoló vett részt a játékokon, könnyen kiszámítható, potenciálisan hányan doppingoltak a mezőnyben. Egyébként az olimpia idején is tudomásunk volt a manipulációkról" - mondta Howman, hozzátéve, hogy a leadott minták kezelése a NOB dolga.

Befejezésül Howman hangsúlyozta, hogy Magyarország megítélését "doppingfronton" a jövőben az határozza meg, hogy a hivatalos szervek mennyire képesek őszintén és nyíltan szembenézni a problémával. Márpedig ebből a szempontból - jelentette ki a WADA főigazgatója - Budapesten kedvezően voltak a tapasztalatok.

Ch. Gáll András