Vágólapra másolva!
Csaknem kétszer annyiba került az athéni olimpia, mint azt az előrejelzések jósolták - hozta nyilvánosságra a görög kormány. A végső számla még mindig növekedhet, de jelenleg már 11,6 milliárd dollárnál (2300 milliárd forint) tartanak. Az összeg különösen annak tükrében borzalmas, hogy a 2000-es sydneyi olimpia 1,5 milliárd, az 1996-os atlantai 1,72 milliárd dollárba került.

"Ez csak a közvetlen költségeket jelenti, nem tartalmazza az infrastrukturális kiadásokat" - közölte Jorgosz Alogoszkufisz pénzügyminiszter, de hogy az infrastruktúra kiépítésére mennyit költöttek, azt nem mondta meg...

Márpedig ebbe a rovatba hatalmas összegek tartoznak; a vadonatúj - Pireuszt Glyfadán keresztül Vuliagmenivel összekötő - tengerparti villamosvonal, a helyiérdekű vasúthálózat kibővítése, az új metróvonal a repülőtérig méregdrága volt, egyedül a villamosvonal 344 millió dollárba, mintegy 68 milliárd forintba került.

"Hatalmas mértékben túlléptük a tervezett költségeket" - szögezte le Alogoszkufisz.
Egyelőre még az sem világos, mit fog kezdeni a kormányzat a 2,83 milliárd dollárért felépített vagy felújított sportlétesítményekkel. Egy friss kormánytanulmány megállapítása szerint csupán a létesítmények - beleértve a központi stadiont - fenntartása évi 103,8 millió dollárt emészt fel.

A korábbi szocialista kormány - amely márciusban vereséget szenvedett a parlamenti választásokon - 5,9 milliárd dolláros kiadásokkal számolt az augusztus 13-29. között rendezett olimpiára, majd az azt követő paralimpiára. Ehhez járult a szervező bizottság 2,6 milliárdos büdzséje - még a kettő összege is csupán 8,51 milliárdra rúgott, ami azt jelzi, hogy súlyosan és tudatosan alultervezték a költségeket.

Alogoszkufisz ennek ellenére azt állítja, hogy a költségek túllépése nem hozza nehéz helyzetbe a görög költségvetést.

A jelenleg ellenzékben lévő szocialisták ezzel szemben azt állítják, hogy csak azért tűnik ilyen magasnak az olimpia összköltsége, mert nem oda tartozó kiadásokat - például kórházfelújítások - is ide sorolt a kormánypárt, hogy a szocialisták hozzá nem értését bizonyítsa

Az athéni olimpia költségeit jelentősen megemelte a biztonsági kiadások irtózatos felduzzadása. Az 1,39 milliárdos biztonsági számla csaknem akkora volt, mint például a sydneyi olimpia teljes költségvetése...

"Le a kalappal a görög nemzet előtt" - jelentette ki Fani Palli-Petralia kultuszminiszter-helyettes, aki összehangolta a rendezéssel kapcsolatos erőfeszítéseket. "A nép áldozata tette lehetővé, hogy nagyon sikeres, nagyon biztonságos olimpiát rendezzünk - amely egyben roppant költséges is volt."

Ch. Gáll András