Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos Janics Natasa és a kötöttfogású birkózók 55 kg-os súlycsoportjának athéni aranyérmese, Majoros István személyében új győztest avattak Az év sportolója-szavazás történetében. A díjátadó ünnepségre látványos műsor keretében a Budapest Kongresszusi Központban, a Sportcsillagok Gálaestjén került sor.

A hazai sportújságírók 47. alkalommal kiírt voksolásán három kategóriában címvédésre került sor: a csapatok versenyében a férfivízilabda-válogatott, az edzők között a kajakos hölgyek trénere, Fábiánné Rozsnyói Katalin, míg a szövetségi kapitányok vetélkedésében Kemény Dénes bizonyult a legjobbnak.

Mint az év felfedezettje, miniszterelnöki különdíjat kapott az úszó Gyurta Dániel, akit a kormányfő képviseletében Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke köszöntött.

Az év elején elhunyt válogatott labdarúgó, Fehér Miklós emlékének ápolásáért kitüntetést kapott a Benfica. Az Emberség-Sportbarátság elnevezésű elismerést az erre az alkalomra Budapestre érkezett legendás Eusébio vette át a lisszaboni klub elnökének, Luis Felipe Vieirának a társaságában. A szavazás 47 éves történetében először fordult elő, hogy külföldi személy, illetve szervezet kapott díjat.

A szervezők külön jutalmazták továbbá Janicsot, valamint a szavazásban a dobogóról lemaradt, de ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtó öttusázó Vörös Zsuzsannát, műkorcsolyázó Sebestyén Júliát és úszó Kovács Ágnest, illetve a fogathajtó-válogatottat. A magyar labdarúgó Aranylabdát Gera Zoltán, a West Bromwich Albion válogatott játékosa kapta. Filmes tevékenységének elismeréseként életműdíjat vehetett át Csőke József.

A díjátadó ünnepségre látványos műsor keretében a Budapest Kongresszusi Központban, a Sportcsillagok Gálaestjén került sor. Kis szépséghibát jelentett, hogy a csapatok versenyében második Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású férfi kajak négyes nem jelent meg az eseményen.

Forrás: MTI

Majoros, Lékó, Gyurta - a férfi dobogósok

Az év sportolója-szavazás végeredménye:
férfiak:
1. Majoros István (birkózó) 786 pont
2. Lékó Péter (sakkozó) 350
3. Gyurta Dániel (úszó) 315
4. Kiss Gergely (vízilabdázó) 190
5. Nemcsik Zsolt (vívó) 166
6. Kővágó Zoltán (atléta) 81

nők:
1. Janics Natasa (kajakos) 755
2. Nagy Tímea (vívó) 503
3. Igaly Diána (sportlövő) 393
4. Vörös Zsuzsanna (öttusázó) 360
5. Sebestyén Júlia (műkorcsolyázó) 65
6. Kovács Katalin (kajakos) 51

csapat:
1. Férfivízilabda-válogatott 906
2. Férfi kajak négyes 587
3. Kovács, Janics kajak kettes 182
4. Férfikézilabda-válogatott 173
5. Fogathajtó-válogatott 148
6. Férfipárbajtőr-válogatott 49

szövetségi kapitányok:
1. Kemény Dénes (férfi vízilabda) 799
2. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 638
3. Skaliczki László (férfi kézilabda) 160
4. Szabó Bence (vívás) 133
5. Kulcsár Antal (női öttusa) 112
6. Kiss László (úszás) 53

edzők:
1. Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu) 804
2. Kulcsár Győző (vívás) 549
3. Turi György (úszás) 275
4. Széles Sándor (úszás) 73
5. Kovács István (férfi vízilabda) 57
6. Kulcsár Antal (női öttusa) 46.