Vágólapra másolva!
"A versenysport 2005-ben ötven százalékkal kevesebb állami támogatásban részesül, mint 2001-ben, ugyancsak egy évvel a nyári olimpia után. Ezt hivatalosan is ki kellene jelenteni, s ennek megfelelően az eredményességi elvárást is redukálni kell, hiszen ilyen támogatással egyszerűen nem tudunk lépést tartani a világgal" - jelentette ki Kovács Tamás, a vívószövetség technikai igazgatója azon a rendkívüli értekezleten, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sportszövetség az idei, állami támogatások elosztására készített javaslatokat ismertette. A MOB 762, az NSSZ 380 millió elosztásáról döntött.

A 65 sportági szakszövetség vezetői körében megdöbbenést váltott ki az, hogy az idei, nagyjából húszmilliárdos sportköltségvetéséből alig 15 százalék jut a versenysportra. Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a MOB a 762 milliós forrás elosztására a korábbi években bevált szempontok alapján tett javaslatot. Az eredmények figyelembe vétele mellett általában 50 százalékkal kevesebb támogatásra számíthatnak a szövetségek, mint 2001-ben. Ezúttal az athéni olimpián elért eredményeket vették figyelembe, így többek között a torna és az ökölvívás támogatása a többi sportágénál nagyobb arányban csökkent.

Az eredmények mellett a hazai versenyrendszer működtetését szolgáló szakmai alaptámogatás, az olimpiai felkészüléshez való hozzájárulás és az olimpiai műhelyek támogatása adja a végösszeget. A szűkös támogatási keretből olyan fontos és rendszeresen támogatott feladatok finanszírozására sincs lehetőség, mint a központi edzőtáborok használata, sporteszközbeszerzés, kiemelt nemzetközi versenyeken való részvétel.

Többen, köztük Pécsi Gábor, az öttusázók főtitkára sérelmezte, hogy a Nemzeti Sportszövetség a rendelkezésére álló 400 milliós forrásból mind a 65 szakszövetség támogatását javasolja. Észrevételére Erdős Marianne, a Nemzeti Sportszövetség képviselője elmondta, hogy nyitottak a változásra, s kérte, a sportvezetők javaslatukat terjesszék a májusi közgyűlés elé. Ha a többség úgy dönt, akkor változtatnak az alapszabályon.

Füleky András, a Nemzeti Sporthivatal elnökhelyettese szerint a költségvetés az utánpótlás támogatását, valamint a létesítményhelyzet rendezésének fejlesztését helyezte előtérbe. A költségvetést a parlament jóváhagyta, s ehhez kell alkalmazkodni. A MOB és a Nemzeti Sportszövetség javaslatait a Nemzeti Sporttanács január 21-ei ülése elé terjesztik véleményezésre, majd az NS elnöke mondja ki a végső szót. Ezt követheti a szükséges rendelet elfogadása, s utána lehet szó a szövetségekkel kötendő szerződésekről, s a hivatal reményei szerint február első felében megfelelő elszámolási rendben, pénzhez juthatnak a szövetségek. A sport jövője azonban csak a sportstratégia jóváhagyása után tisztázódhat. A tervezet elkészült, a Nemzeti Sporttanács említett ülésén döntenek arról, hogy alkalmasnak tartják-e társadalmi vitára.

Czeller Béla, a Magyar Motoros- és Vízisport Szövetség alelnöke a sporthivatal működésére szánt 850 milliós összeget élesen bírálta, ami szerinte duplája annak, amit a 65 sportági szakszövetséget tömörítő Nemzeti Sportszövetségnek szánnak. Füleky András a bírálatot visszautasítva kijelentette, hogy a hivatal állami feladatokat lát el, szervezeti felépítése, működése takarékos.

Molnár Zoltán zárszavában kijelentette, hogy a MOB továbbra is az olimpiai felkészítés szakmai központja kíván maradni. Az eddigiekhez hasonlóan koordinálja majd a felkészülést és a részvételt, s mindehhez a szakszövetségek együttműködését, segítő támogatását kérte.