Vágólapra másolva!
Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke sikeresnek és eredményesnek értékelte a Puskás Ferenc Stadion és létesítményei hasznosítására kiírt előpályázatot, mivel szerinte bebizonyosodott, hogy a magánszféra körében valós érdeklődés mutatkozik a teljes terület fejlesztésére.

Az NSH jogelődje, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium tavaly júliusban hirdette meg pályázatát, amelynek dokumentációját 14 cég vásárolta meg, s közülük hat nyújtotta be elképzeléseit - derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

"Sikeres volt az előpályázat, így reális esélyt látok arra, hogy elsőként a Budapesti Olimpiai Központ részét képező Puskás-stadion területén valósuljon meg jelentős fejlesztési beruházás magántőke segítségével" - jelentette ki Ábrahám.

A pályamunkákat egy jogászokból, építészekből és közgazdászokból álló bírálóbizottság egyenként értékelte, s zárójelentésében a tapasztalatok alapján javaslatot tesz az NSH-nak a későbbiekben kiírandó úgynevezett PPP típusú pályázat - magánbefektetők közcélokat szolgáló közreműködésével megvalósuló beruházás - feltételeire. A végleges koncepció kidolgozására 30 napon belül sor kerül, annak vitája pedig nyárig befejeződhet, míg a konkrét közbeszerzési pályázat - mely nyílt lesz, tehát nem csak a mostani jelentkezők indulhatnak majd - kiírása ezután következhet.

Forrás: [origo]

Görözdi György miniszteri biztos elmondta, hogy a mostani előpályázat egyik fél számára sem jelentett kötelezettséget, a tervek csupán alternatívát kínálnak, melyek alapjai lehetnek egy vagy több PPP-pályázat kiírásának. Hozzátette: maga a labdarúgó-stadion nem az utolsó ütemek egyikében újulna meg, de az időpontot jelentősen befolyásolhatja, hogy Magyarország - Horvátországgal közösen - megrendezheti-e a 2012-es futball Európa-bajnokságot, amelyre pályázott.

A bírálóbizottság tagjai úgy vélik, hogy a sportszakmai célok és az állami teherviselő képesség közötti egyensúly megtalálása lesz a legnehezebb. A terveket illetően még elmondták: sportszakmai, finanszírozási és beruházási-üzemeltetési szempontból egyaránt teljesen más elképzeléseket tartalmaznak a pályázatok, ám elsősorban versenyek és rendezvények lebonyolítására alkalmas létesítményekre tettek javaslatot, míg az edzőtermek minden esetben másodlagos szerepet kaptak. Az értékelés szerint a pályamunkák egyike sem elégíti ki maradéktalanul az olimpiai centrumban jelenleg is folyó sportszakmai tevékenységek igényeit.

A későbbiekben kiírandó PPP-pályázat részét képezi a Sport XXI létesítményfejlesztési-programnak, melynek egyik pontja az olimpiai központok fejlesztése.